Aláírták a Török Áramlat folytatásáról szóló megállapodást

Fotó: MTI/AP / Emrah Gürel

-

Újra szent a béke. Putyin és Erdoğan Szíriában is szorosabban működne együtt.


Aláírta a Török Áramlat gázvezetékprojekt építésének folytatásáról szóló török–orosz kormányközi megállapodást Berat Albayrak török és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn Isztambulban.

A projekt munkálatait Moszkva azután állította le, hogy a török légierő tavaly november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. A tárgyalások idén nyáron újraindultak azután, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök és a török államfő megállapodott a projekt újjáélesztéséről.

Az egyezmény hétfői megkötését követően Putyin és Erdoğan közös sajtótájékoztatót tartott.

Erdoğan kiemelte: a személyes egyeztetés során értékelték a szíriai együttműködési lehetőségeket is. „Azt vizsgáltuk meg különösen, hogy az Aleppóba szánt segélyszállítmányokat miként tudjuk biztosítani” – fejtette ki. Figyelemre méltó részlet, hogy a két államfő tanácskozásán Hulusi Akar török vezérkari főnök is részt vett.

A török elnök bizalmát fejezte ki, hogy Ankara és Moszkva kapcsolatainak normalizálása továbbra is gyors ütemben halad. Emlékeztetett: még tart az isztambuli Energia-világkongresszus, a következő napokban a küldöttségek egyebek között a turizmust és a kultúrát érintő témakörökről folytatnak megbeszéléseket.

Putyin bejelentette: az orosz kormány hétfőn határozott arról, hogy eltörli egyes török mezőgazdasági termékek, köztük a citrusfélék, valamint további friss gyümölcsök és zöldségek behozatalának korlátozását. Megjegyezte: ez a döntés kölcsönösen előnyös, mivel az orosz mezőgazdasági szektornak nem állnak rendelkezésére az érintett termékek.


A cél Ukrajna kikerülése


Az orosz elnök a Török Áramlatra vonatkozóan hangsúlyozta, hogy Ankara kedvezményes áron jut majd a földgázhoz.

A Török Áramlat az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Oroszországból 660 kilométer hosszan Törökországba, majd onnan további európai országokba (ezen belül Magyarországra) szállítaná. A vezeték tervezett összteljesítménye évi 63 milliárd köbméter, az eredeti – orosz–török konfliktus előtti – tervek szerint már 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállítana Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak.

Putyin a szíriai konfliktus rendezését illetően nyomatékosította: Moszkva is támogatja az Aleppóba irányuló humanitárius segítségnyújtást, de az Egyesült Államok nem fogadta el az orosz javaslatot. Hozzátette: Oroszország a szíriai vérontás mielőbbi beszüntetése mellett áll, ezután a konfliktus a politikai rendeződés stádiumába léphet.

Az orosz államfő megjegyezte:


a védelmi iparban is készek vagyunk együttműködni Törökországgal.

Mindkét félnek vannak ajánlatai, amelyeket vizsgálunk.

Vlagyimir Putyin tavaly november 24-e óta először jár Törökországban. Hétfőn korábban részt vett a 2016. évi isztambuli Energia-világkongresszus megnyitóülésén.