Aláírásgyűjtéssel próbálkozik a Fidesz a miskolci nyomortelep ellen

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A miskolci közgyűlés májusban fogadta el a nyomortelep-felszámolási programot. Az annyit jelent, hogy 2 millió forintot adnának azoknak a családoknak, akik hajlandók elköltözni. A roma önkormányzat és az ellenzék tiltakozott, a telepen lakó romák közül nem mindenki akar költözni.


Viharos ülésen döntött a miskolci közgyűlés a „városi gettók és nyomortelepek” felszámolásáról még májusban. Az érintett részek lakói a döntés alapján 1,5-2 millió forintot kapnak, ha elköltöznek Miskolcról. A városon belül bérlakásba is költözhetnek, azonban az a probléma, hogy nem minden ház bérlakás.

A döntés ellen polgárjogi aktivisták tiltakoztak, az egyik demonstráló szerint így nem lehet megoldani a szegénység problémáját.

A DK deportálást emlegetett, a Jobbik meg azt kifogásolta, miért kapnak pénzt a roma családok.

A Fidesz akkor azzal érvelt, tarthatatlanná vált a helyzet, néhány tucat család megkeseríti több ezer ember életét Miskolcon, ezért fontos a bűnözés melegágyának tekinthető gettók, nyomortelepek megszüntetése. Szétnéztünk a helyszínen, riportunkat itt olvashatják.

A miskolci Fidesz-KDNP most aláírásgyűjtésbe kezd a nyomortelepek felszámolása miatt. A programot végig akarják vinni. A frakció szóvivője, Soós Attila szerint az ellenzék „politikai haszonszerzés miatt ország-világ előtt le akarja járatni Miskolcot és a városvezetést, egyes balliberális képviselők hergelik az érintett városrész lakóit.”

Időközben egyébként megalakult az úgynevezett „kitelepítés elleni bizottság”, amelynek képviselői országos demonstrációval tiltakoznának a kiköltöztetés ellen.

Soós Attila szerint nem kitelepítésről van szó, a „hisztériakeltés miatt fordulnak a józan miskolci többséghez támogatásért.”