Alacsony lesz a Paks-hitel kamata, de nem biztos, hogy eléggé

Fotó: MTI / Beliczay László / MTI / Beliczay László

-

A tízmillió devizahiteles országából a tízmilliárdos devizahitel országa leszünk.


Megállapodtak a paksi bővítés pénzügyi hátteréről

Tízmilliárd euró, azaz mintegy háromezer milliárd forint hitelt veszünk fel Oroszországtól 21 évre, a törlesztést majd 2025-ben kell megkezdeni. A kölcsön sávos kamatozású lesz, a kamat 4, 4,5 és 4,9 százalék között alakul - mondta Varga Mihály a köztévé csütörtök reggeli adásában. A hitelt a beruházás tíz éve alatt évente folyósítják, a 20 százalékos önrészt az utolsó szakaszban kell Magyarországnak biztosítania. A hitel előtörleszthető.

A paksi beruházás pénzügyi részletkérdéseiről is sikerült megállapodni az oroszokkal – erről beszélt Varga Mihály a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: néhány napon belül alá is tudják írni a szerződést.

A hitel kondíciói tényleg jók: ilyen hosszú futamidőre ilyen alacsony kamatra Magyarországnak még nem sikerült kölcsönkérnie senkitől - legalább is a rendszerváltás óta.

Ám.

1. Az oroszok nem irgalmas szamaritániusok. Ők maguk tavaly ősszel 30 éves futamidőre 6,05 százalékos eurókamatra kaptak kölcsön pénzt. Ezt nyilván nem adják nekünk tovább 4 százalékon - ha csak az üzlet más részén nem nyerik meg bőven az ellenértéket.

2. Még így sem biztos, hogy a kamat elég alacsony ahhoz, hogy megérje az atomerőmű. Több független számítás szerint is bőven három százalék alatt kellene lennie a hitelkamatnak, hogy ne emelkedjen az áramár. Négy százalékos kamattal számolva az áram ára 30 százalékkal lesz magasabb annál, mint amennyiért a piacon majd áramot lehet kapni.

3. A hitel euróalapú. Az állam az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy lakosainak jelentős részét kimenekítse a devizahitelekből, erre most maga lép bele egy még nagyobba. Ez persze csak kockázat, és akár jól is elsülhet, ám a jövőben különösen oda kell figyelnünk a forintárfolyam-stabilitásra.