Alábecsülték a heroin és a fájdalomcsillapítók pusztítását Amerikában

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Öt évi nyomozás után fogták el a drogbáró fiát. Még ügyvédje sem tudja, melyik börtönben őrzik.


Az Egyesült Államokban vádat emeltek a mexikói Sinaloa drogkartell egyik vezetőjének fia ellen. Damaso Lopez Serrano két hete adta meg magát. A 29 éves Lopez Serrano ellen San Diegóban emeltek vádat metamfetamin, kokain és heroin csempészete és forgalmazása miatt. Lopez Serrano hétfő meghallgatásán ártatlannak mondta magát.

Ügyvédje, Michel Littman azt mondta, nincs tudomása arról, hol őrzik védencét, mert állandóan más helyre szállítják. A következő bírósági meghallgatás időpontját november 2-ra tűzték ki.

Lopez Serrano apját Damaso Lopez Nunezt a Sinaloa kartell vezetőjének, Joaquín 'El Chapo' Guzmán jobbkezének tartják. Guzmán, a Köpcös, jelenleg amerikai börtönben van – a Netflix máris sorozatot forgat az életéről –, Damaso Lopez Nunezt pedig idén májusban fogták el Mexikóban. A kartell Mexikó egyik szövetségi államáról, a Kaliforniai-öböl partján fekvő Sinaloáról kapta nevét.

A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint Lopez Serranot öt évi nyomozás után tartóztatták le. A Narco Polo akcióban a Sinaloa kartell 125 embere ellen emeltek vádat. "Amikor minden korábbinál több amerikai hal meg kábítószer-túladagolásban, az igazságügyi minisztérium számára elsődleges feladat a családjainkat mérgező veszélyes drogokért felelős mexikói kartellek elleni küzdelem" – írta közleményben Jeff Sessions igazságügyi miniszter.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb méreteket öltő kábítószer-fogyasztást és halállal végződő túladagolást járványnak nevezték az NBC riportjában. A Virginia Egyetem tanulmánya szerint a halálos kábítószer-túladagolások sokkal nagyobb arányban pusztítanak, mint azt a korábbi felmérések mutatták. A kutatók szerint 2008 és 2014 között 24 százalékkal többen haltak meg ópiumszármazékok és 22 százalékkal többen heroin túladagolása miatt, mint eddig hitték. Elsősorban Pennsylvaniában, Indianában, New Jerseyben, Louisianában és Alabamában tragikus a helyzet.

Az amerikai elnök március végén Chris Christie, New Jersey állam kormányzója vezetésével létrehozott egy úgynevezett elnöki opiátbizottságot. A bizottság a minap sürgette Donald Trumpot, hirdessen ki országos szükségállapotot a kábítószer és az opiáttartalmú szerek elleni harc jegyében.

2015-ben csaknem 35 ezer amerikai halt meg heroin- és opiáttartalmú szerek – például rendkívül erős, ám könnyen hozzáférhető fájdalomcsillapítók – túladagolásában.