Alábecsülte a német belső elhárítás az Iszlám Államot

Fotó: MTI/AP / -------------------

-

Nem tartották valószínűnek, hogy az Iszlám Állam a menekültek között próbál dzsihádistákat bejuttatni az Európai Unióba, mondta egy interjúban a szövetségi államvédelmi hivatal vezetője. Szerinte amit az iszlám állam tesz, nem terror, hanem "háborús összeütközés".


Hans-Georg Maassen, a német belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozott.

Azt mondta, helytelenül mérték fel az Iszlám Állam tevékenysége és a menekülthullám összefüggését, mert bár kezdettől fogva lehetőségként számoltak azzal, a menekültek között terroristák jutnak el az Európai Unióba, de úgy vélték, hogy ez a hosszú út viszontagságai miatt túlságosan kockázatos.

Az Iszlám Állam


nem szorult rá arra, hogy embereit a menekültek közé rejtse, mégis megtette. .. Most már tudjuk, hogy ami az Iszlám Államot illeti, van még mit tanulnunk.

- tette hozzá.

Hans-Georg Maassen szerint az Iszlám Állam esetében a terror nem megfelelő kifejezés, mert bagatellizálja a jelenséget, ami ennél sokkal veszélyesebb. A szervezetnek az számít, hogy minél több embert öljön meg, "lehetőleg kamerák előtt", hogy az egész világ értesüljön tevékenységéről. Ez pedig már nem terror, hanem "háborús összeütközés" - elemezte.

A német belső elhárítás vezetője úgy véli: nem érvényes az a feltételezett összefüggés, hogy minél inkább szorult helyzetbe kerül katonailag az Iszlám Állam, annál nagyobb a németországi terrortámadás veszélye

Ugyanakkor a szervezet nem visszaszorulóban van, hanem tör előre mondta, hiszen Szírián és Irakon kívül továbbra is aktív a Sínai-félszigeten, Maliban, Csecsenföldön, és Nigériában, ezen kívül Líbiában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá.

Elmondta, még hogy Németországban változatlanul nagy a terrorveszély, de konkrét támadás előkészületeiről nincsenek információk. Az "iszlamista-terrorista potenciál" - a muzulmán vallás valamely szélsőséges irányzatának eszméi által indíttatva terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott emberek csoportja - 1100 főt tesz ki. E csoport mellett még 8650 szalafistát - az iszlám Németországban legnépszerűbb szélsőséges irányzatának követőjét - is nyilvántartanak.

"Ez a szám gyakorlatilag naponta növekszik" - emelte ki Hans-Georg Maassen.

A Welt am Sonntag a német bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezetének (Bund Deutscher Kriminalbeamter - BDK) elnökét és a rendőrségnél működő egyik érdekvédelmi szervezet, a rendőrség szakszervezete (Gewerkschaft der Polizei - GdP) vezetőjét is megszólaltatta az ügyben. André Schulz, a BDK elnöke kiemelte, hogy több tízezer menedékkérő él Németországban, "akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, pontosan honnan jöttek és hol tartózkodtak", és ez "egy jogállam számára elfogadhatatlan". Jörg Radek, a GdP elnöke hozzátette: "naiv feltételezés volt a politikusok részéről, hogy nem szivárognak be a menekültek között az Iszlám Állam harcosai".