Al-Huszein herceg Orbánt, Trumpot és Le Pent bírálta élesen

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa azok ellen rohant ki, akik rasszista nyelvezetet használnak.


Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szokásos diplomáciai finomságot félretéve ítélte el a fejlett világnak azokat a politikusait, akik rasszista nyelvezetet használnak, és ugyanúgy házalnak a félelemmel, mint az iszlám szélsőségesek propagandája – írja a New York Times nyomán a Klubrádió.


A jordániai Al-Huszein herceg igencsak kirohant a populisták, demagógok és fantaszták ellen, mert azok, mint mondta, kiaknázzák a gazdasági nehézségeket, illetve a szociális feszültségeket, hogy faji és vallási előítéleteket gerjesszenek.

Szavai a New York Times szerint az amerikai republikánus elnökjelölt Trumpnak, a francia pártvezető Marine Le Pennek, Geert Wildersnek, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjének és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek szóltak.

A világszervezet jordániai tisztségviselője eddig sem takarékoskodott ilyen ügyekben a bírálattal, de most mindennél vehemensebben támadt neki a jobboldali politikai vezetőknek. Úgy fogalmazott, hogy ez a fajta ártalmas hírverés


a megtévesztésnek, a vakhitnek és az etnikai nacionalizmusnak pontosan abból a csaló műhelyéből ered, mint amely a 90-es években kirobbantotta a balkáni háborút.

Beszélt továbbá arról, hogy a populisták, illetve az Iszlám Állam által kifejtett propaganda kölcsönösen hasznot húz egymásból.