Aktívabb lehet az USA Szíriában

-

Az Egyesült Államok és a koalíciós erők növelhetik támadásaikat az Iszlám Állam ellen – mondta egy amerikai katonai vezető szombaton.


A szeptemberi és októberi viszonylagos nyugalom után mind Irakban, mind Szíriában nőhet a légicsapások száma – közölte Charles Brown altábornagy. Szerinte a korábbi kevesebb támadás az időjárás és a kevesebb szárazföldi hadművelet miatt volt, nem pedig azért, mert az oroszok is elkezdték támadni az Iszlám Állam erőit.

Most viszont változott a helyzet, mivel mind a kormánypárti erők, mind a felkelők növelték hadi aktivitásukat, ami több lehetőséget ad az USA-nak és szövetségeseinek ahhoz, hogy több légicsapást vigyenek be az IÁ-nak.

Brown a Reuters tudósítása szerint visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint az USA nem a leghatékonyabban használta a légitámadásokat, mondván, próbálták elkerülni a civil áldozatokat, hiszen az ilyen esetek az Iszlám Államot erősítik.

A folyamat egyébként már elkezdődött, pénteki közlések szerint az Egyesült Államok és szövetségesei 14 légicsapást vittek be az IÁ-nak Irakban, míg további 9-et Szíriában. Brown azt is elmondta, hogy az oroszokkal kötött egyezség jól működik, egyelőre nem volt gond a két ország légiereje között.