Akkora, mint egy busz, de csak most fedezték fel az Omura-bálnát

Forrás: Royal Society Open Science

-

Szinte hihetetlen, hogy egy 12 méteresre növő állatfaj elkerülte az emberek figyelmét egészen mostanáig. Az Omura-bálnák az elmúlt évezredekben ezt tették, vidáman úszkáltak Madagaszkár partjainál.


Az Omura-bálnák (Balaenoptera omurai) létezéséről egészen 2003-ig senki nem tudott, ekkor is csak egy elpusztult példányt vetett partra a víz. Amerikai és madagaszkári kutatók – Salvatore Cerchio vezetésével – azonban több évig tartó munkával 2011-ben megtalálták őket, majd megfigyeléseikkel bizonyították, hogy egy új, eddig még soha le nem írt fajról van szó, nem pedig a hasonló trópusi bálnáról (Balaenoptera edeni) Tanulmányukat nemrég publikálták a Royal Society Open Science oldalain.

Az Omura-bálnák akár 12 méter hosszúra is megnőhetnek. Hosszúkás, vékony testük van, ami képessé teszi őket a gyors úszásra. Érdekes, hogy a színezetük aszimmetrikus, jobb oldaluk fehérebb, a bal pedig sötétebb. Jobb szemüktől a hátúszóikig világos és sötét foltok, sávok húzódnak, ezek alapján azonosíthatók az egyes példányok.Cerchio megállapításai szerint az Omura-bálnák nagyobb területet járnak be, mint gondolták: eljuthatnak egészen Ausztrália partjaiig. A kutatócsoport nőstényeket figyelt meg borjaikkal Madagaszkár partjainál, ami arra utal, hogy szaporodni járnak erre a területre. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mivel táplálkoznak, és hogy mennyire veszélyeztetett az állomány, de a Madagaszkár partjainál végzett olajkutatás zaja valószínűleg zavarja őket.