Akkor sem jár minden ellátás, ha állást keresni megy másik tagországba

-

Az Európai Bíróság döntése szerint a célországban kizárhatók bizonyos szociális ellátásokból azok, akik állást keresni mennek egy másik uniós tagországba. Egy német vonatkozású ügyben döntöttek.


Korábban egy másik németországi ügyben a legfőbb uniós igazságszolgáltatási fórum olyan döntést hozott, miszerint azok a külföldiek, akik még csak el sem akarnak helyezkedni, csak a szociális segély miatt érkeznek, kizárhatók a német alapellátásból.

A mostani ügyben az volt a kérdés, jogszerű-e kizárni bizonyos szociális ellátásból azokat, aki munkakeresés miatt mentek egy másik országba, és egy ideig már dolgoztak ott. A kérdés a Jobcenter Berlin Neukölln és négy svéd állampolgár, a Boszniában született Nazifa Alimanovic, valamint három gyermeke, a Németországban született Sonita, Valentina és Valentino közötti jogvitában merült fel. A bíróság szerint a lépés jogszerű, nem sérti az egyenlő bánásmód elvét.

Ha az uniós polgár, aki munkavállalóként tartózkodási joggal rendelkezett, majd elbocsátották legalább egy év munkaviszony után, és nyilvántartásba vette a hivatal álláskeresőként, akkor a munkavállalói jogállása és tartózkodási joga legalább hat hónapig fennmarad. Ez idő alatt jogosult a szociális ellátásokra is. Ha nem dolgozott még, vagy lejárt a hat hónap, az álláskeresőt nem lehet kiutasítani a tagállamból, amíg bizonyítani tudja, hogy állást keres, és tényleges esélye van a foglalkoztatásra, ám ebben az esetben a fogadó tagállam megtagadhat tőle minden szociális segítségnyújtási ellátást.