Akkor is lehet Nobel-díja, ha egyáltalában nem tudós

Fotó: Flickr_/wallyg / Flickr_/wallyg

-


„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el (...)”

Nem idézem tovább, úgyis biztos tudják fejből A tizennégy karátos autó sztoriját. (Ha nem, akkor a link a regényre mutat!) A sztorinak az ad aktualitást, hogy Leon Lederman nyugdíjazott amerikai részecskefizikus árverésre bocsátja Nobel-érmét, amelyet 1988-ban a müon-neutrínó felfedezéséért kapott.


Az elmúlt húsz évben ez a díj valahol egy polcon csücsült. Úgy döntöttem, hogy eladom, ami igen logikus dolognak tűnik.

Az érme kikiáltási ára 92 millió forintnak megfelelő dollár, amiből már épp lehet szép dolgokat venni. A Nobel-díjjal járó pénzjutalmat Lederman egy idahói nyaralóra költötte.


Idén már két másik Nobel-érmet is elárvereztek: Simon Kuznetz 1971-es közgazdasági Nobeljéért 390 ezer dollárt (110 millió forint), Heinrich Wieland 1927-es kémiai Nobelje pedig 395 ezer dollárért (111 millió forint) kelt el. Mindkét díjat a tudósok leszármazottai bocsátották árverésre.

Mindez azt jelenti, hogy a kitüntetettek anyagilag kétszer is jól járhatnak a Nobel-díjjal. Először, amikor megkapják, mert az azzal járó pénzjutalom több mint kétszázmillió forint. Másodszor pedig akkor, amikor a hozzá járó érmét értékesítik.

(A cikk fejlécében látható kép Nobel-békedíj, és mint ilyen illusztráció.)