Akiknek az ördögöt is meg kell fogni - így dolgoznak a börtönkutyák

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Vannak fogvatartottak, akik már a puszta megjelenésüktől is ledermednek, míg másokra azért morogni kell. Elmentünk a büntetés-végrehajtás kutyatelepére, ahol a legkeményebb járőrkutyák várják, hogy elkezdődjön a szolgálatuk.


Állunk egy szakadt öltözőben. A bejáratot két pad és pár láda torlaszolja el. Az öltöző közepén egy ember őrjöng, semmilyen felszólításnak nem engedelmeskedik. Oldalt húzódunk, tudjuk, hogy pillanatokon belül jön a fergeteg, aminek nem szeretnénk az útjában lenni. Kintről elhangzik az utolsó felszólítás, majd egy árny repül át az alkalmi barikád felett és pokoli erővel dönti le lábáról az ellenszegülőt. A látvány is letaglózó.

Mire felocsúdnánk, már lép is át a padokon Bencsik Norbert őrmester és egy határozott szóval visszarendeli a Rex nevű fergeteget. Az ötéves, kisportolt belga juhász farkcsóválva hagyja el a helyiséget, hogy pár perc múlva újra megismételje a mutatványt, ezúttal már szájkosár nélkül. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai III-as objektumában vagyunk, az őrjöngő fogvatartottat Gregori Attila törzszászlós, a kutyatelep vezetője alakította, megfelelő védőfelszerelésben.Rex egyike annak a 11 kutyának, amelyik járőrmunkát végez a börtönben. A feladatok persze összetettebbek, ezért június végén csatlakozik egy kábítószer-kereső négylábú is. Rá nagy szükség van, mert egyre több a próbálkozás a különböző tudatmódosító anyagokkal. Más megoldás híján jelenleg a rendőrség segít be, és az ő kutyáik ellenőrzik a gyanús csomagokat és zárkákat. A közelmúltig a Venyige utcában szolgált Bendzsó is, egy mobiltelefon-kereső kutya, aki jelenleg mozgásszervi problémákkal van betegállományban. Bendzsó tudása egyébként Európában is egyedülálló, kiképzője Brazíliából leste el, hogy lehet egy kutyával másodpercek alatt megtalálni a matrac alá vagy széklábba rejtett mobilt.


Tömegben, magasban, mélyben és zárt helyen is magabiztosan kell mozognia, nem zavarhatják meg a hirtelen jött ingerek sem. És megfelelő fogáskészsége legyen.

Bencsik Norbert így foglalja össze, mit kell tudnia, egy jövőbeli járőrkutyának. Ilyen állatot találni nem olcsó és nem könnyű. A büntetés-végrehajtás ismerős tenyésztők révén próbál állományt bővíteni, de a legjobb kutyák megfizethetetlenül sokba kerülnek. 150 ezer forintnál többet ugyanis nem tudnak fizetni egy állatért, miközben a rendőrség által szervezett kutyavásárokon félmillióért is vettek már kutyát a bűn üldözésére.

Ha az egy-három éves – főleg német és belga juhászokból álló – felhozatalból akad megfelelő, akkor indul a kiképzés. Egy tapasztalt kutyavezetőnek 8 hét, a rutintalanabbaknak akár 12, hogy a kutyából tökéletes bűnmegelőzési eszköz legyen. „Egy jól képzett kutyának már a megjelenése is sokakat visszatart” – jegyzi meg Gregori Attila. A kutyavezetők nem a levegőbe beszélnek, a legutóbb épp Bencsik őrmester volt szolgálatban, amikor jött a jelzés, hogy az egyik zárkában zendülés bontakozik ki, a biztonsági tiszt jobbnak látta, ha Rex és vezetője is jelen van a rendteremtésnél.


Felmentem a kutyával és csak annyit mondtam, feküdj. Félreérthették a fogvatartottak, azt gondolták, nekik mondom

– emlékszik mosolyogva a tagbaszakadt őrmester a pillanatok alatt felszámolt balhéra. Vannak fogsorok, amiknek senki nem akar ellenszegülni.

Szerencsére elenyésző az ehhez hasonló eset, sok rab meg sem próbálja az ellenszegülést, ha látja, hogy négylábú bévések is a közelben vannak. Vajda Szabolcs őrnagy, a Fővárosi BV. Intézet biztonsági osztályvezetője is a kutyák jelenlétének visszatartó erejét emeli ki, bár hozzáteszi, hogy kevésszer alakul ki olyan helyzet, hogy a kutyásokat kell hívni. „Nemrég egy fogvatartott meglökött egy őrt, a másikat pedig megrúgta. Abban biztosak vagyunk, hogy ezt nem meri megtenni, ha ott van az egyik kutyánk."

Épp ezért akadnak olyan helyzetek, amikor már előre odaküldik a kutyavezetőket. Ilyen egy színházi előadás a Venyige utcában, ilyenkor ugyanis sok fogvatartott van egy teremben, közel a közterülethez. Korábban a mindig kritikus esti zárkanyitást is kutya felügyelte, ma már csak akkor, ha egy nagyon magas biztonsági kockázatú fogvatartott zárkáját kell kinyitni az esti zárás után.

Uniós irányelv, hogy a körleteken, a rabok közt minél kevesebbet legyenek kutyák. Ez nehezíti meg a kutyavezetők életét, ugyanis nekik, mindig a börtönépületek között kell járőrözni, tűzzön a nap vagy legyen térdig érő hó. Mivel még pótlék sem jár ezért, aki kutyavezetőnek megy, az a kutyáért csinálja.

„A kutya a barátunk, kollégánk, aki azért van, hogy megvédjen” – mondja Bencsik őrmester. Adódik a kérdés, hogy beküldi-e az ember a barátját egy tomboló rabokkal teli zárkába, de a kutyavezetők szerint ez csak az emberekben vetődik fel, a kutyákban nem.


Ha az ördög jön elém és azt mondom a kutyának, fogd meg, akkor meg kell fognia.


A kennelsoron aztán kiderül, hogy az ördög tényleg jobban jár, ha nem kötözködik Fővárosi Bv. kutyáival, mert néhányukhoz elég csak közelebb lépni és már féktelen tombolás kezdődik, amíg a kutyavezető rájuk nem szól. „A kutyának a vezetőjén kívül csak ellenség van. Ki kisebb, ki nagyobb.”

Inkább nem megyünk közel a kennelekhez, melyek egyébként 16 négyzetméteresek, emellett füves kiképzőpálya és murvás futtató is rendelkezésre áll a testmozgásra. Utóbbi egyébként az intézet legszélén van, a kerítésnél pedig rendszeresen megjelenik ugatni a szomszéd telep német juhásza, így azt is tudják gyakorolni, hogyan kell parancsot végrehajtani, ha civilek zavarják a rendbontás felszámolását.

Úgy tűnik, eredményes a gyakorlás, mert Gregori Attila és csapata rendszeresen részt vesz bemutatókon és versenyeken, tavaly közülük került ki a legjobb magyar kutyavezető is. Eredményeiket számos serleg jelzi, hárman a kennelekben pedig nemzeti színű dísznyakörvet is elhoztak a megmérettetésekről.

Takarmányozásra kutyánként naponta 270 forint+áfa jut, ebből mindenkinek kerül elegendő száraz táp. Az állatorvos havonta, negyedévente jön ellenőrzésre, szerencsére sérülésből sincs sok, az elmúlt tíz évben három kutyát kellett elaltatni, de a többség egészségesen mehet nyugdíjba nyolcéves kora körül. A többség leszerelés után odaköltözik a kutyavezetőjéhez, másokat az őrök közül fogadnak örökbe. Onnantól csak otthon téphetik meg az ördögöt.