Akik szerint a homeopátia nem más, mint csalás

Forrás: Fotó: Europress/AFP/Thomas Lohnes

-

Petíció indult, hogy felhívja a figyelmet a köz- és magánéletet átszövő irracionalizmusra.


Orvosok, gyógyszerészek, biológusok is aláírták azt a petíciót, amelyet azért indítottak, hogy felhívják a figyelmet a homeopátia veszélyeire. Mint írják, a nem bizonyított hatásosságú vagy bizonyítottan nem hatásos szerek és kezelések sok esetben az egészséget veszélyeztetik, emellett mindez anyagi veszteséget okozó megtévesztés is.

Az eddig félezernél is több aláíró szerint „a tradicionális orvoslás tudományon alapuló módszere az egyetlen járható út a betegségek természetének megismerésében és gyógyításában, hiszen arra alapul, hogy kísérletesen megvizsgáljuk egy terápiáról, hogy működik-e. Ez nem jelenti azt, hogy ma már mindent tudunk, illetve, amit tudunk, azt helyesen és humánusan is alkalmazzuk.”

A kezdeményezők nevében Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője azt mondta, az elsődleges cél a figyelem felhívása a társadalomban eluralkodó irracionalizmus, téveszmék ellen. „A homeopátia ennek csak egy megnyilvánulása” – teszi hozzá.

Amennyiben az aláírások száma eléri a tízezret, terveik szerint a felhívást eljuttatják a többi közt Magyar Tudományos Akadémiának, az orvosi kamarának, de az Európai Parlament döntéshozóinak is megküldenék.


A téma azért is aktuális, mert a múlt héten megjelent az ausztrál orvostudományi kutatóintézet állásfoglalása, melyben kimondják, hogy a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem. Ezzel kapcsolatban a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület úgy nyilatkozott, hogy az ausztrál kutatás részrehajló és elfogult.


Vitasorozatunkat a homeopátiáról itt érheti el!