Akik jól járnak a csokkal, és akik nem

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Pontosította a kormány a csok szabályait. Összeszedtük, hol lett kedvezőbb a rendszer (+), és mennyiben lett szigorúbb (–).


Összességében enyhültek a családi otthonteremtési kedvezményről szóló szabályok, a korábbinál kevesebb a korlát. Az új lakások építéséről, vásárlásáról, illetve a használt ingatlanok vásárlásáról és bővítéséről szóló két rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormánynak volt egy másik célja is a rendelkezésekkel, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter legalábbis arról beszélt, hogy átlátható, egyszerűen kezelhető szabályozást szeretnének. Összeszedtük, hogy a korábbi nyilatkozatokhoz képest miben lettek enyhébbek és miben szigorúbbak a feltételek a csütörtökön már hatályba is lépett, január 1-jéig visszamenőleg érvényes rendeletek alapján a csokban.

 • Mennyi jár?

+ Egységes lett a gyerekek utáni támogatás. A családi otthonteremtési kedvezmény összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál egy gyereknél 600 ezer, két gyereknél, 2,6 millió, három gyerek után pedig 10 millió forint.

Használt lakások esetén 1 gyerekre 600 ezer forintot fizet az állam, kettőre 1,43 milliót, háromra 2,2 milliót, négy vagy több gyerekre pedig 2,75 millió vissza nem térítendő támogatást nyújt.


 • Párban, pár nélkül?

A családi otthonteremtési kedvezményt (tehát a vissza nem térítendő támogatást) házastársak vagy élettársak együtt igényelhetik, egyedülálló szülők csak abban az esetben, ha már gyereket nevelnek. Ha tehát a vissza nem térítendő támogatásért vállalt gyerekek még nem születtek meg, a szülők csak akkor igényelhetik a pénzt, ha házasságban élnek, és legalább az egyikük még nem töltötte be a negyvenedik életévét. (A rendelet szerint ők a „fiatal házaspárok”.)

+ Azok igényelhetik, akiknél a bíróság – például válás esetén – úgy határozott, hogy náluk helyezi el a vér szerinti gyereket, gyerekeket. Esetükben az sem gond, ha időközben nem találtak új párt maguknak.

+ Azok is jogosultak a kedvezményre, akik örökbe fogadtak egy vagy több gyereket. • Munka nélkül?
Közmunkásoknak továbbra sem jár a csok, pedig a kormány korábban ígéretet tett erre. Igaz, a nyilatkozatokban azt is jelezték, hogy ennek feltételeit tavaszra dolgozzák ki.

+ Nappali tagozaton tanuló főiskolások és egyetemisták viszont igényelhetik.

 • Korábban kaptak a gyerek után támogatást (szocpolt)?
Egy gyerek után egyszer lehet a csokot igénybe venni, ha egyedülálló a szülő. A többieknél a kitétel annyi, hogy a korábban utalt összeget le kell vonni az újonnan igényeltből.

+ Azok, akik korábban is kaptak új lakás vásárlásához kedvezményt, és most is megfelelnek a feltételeknek, ismét vásárolhatnak vagy építhetnek új lakást.

Nem jár a csok, ha egy házaspárnak már vissza kellett fizetnie a korábban kapott lakáscélú állami támogatást vagy megelőlegező kölcsönt.

 • És ha azóta új családban élnek?

+ A rendelet szerint a nem közös gyerek után is jár egy párnak a támogatás, és ha az egyikük nagyobb kedvezményre jogosult, akkor ezt az összeget kaphatják meg támogatásként. Ha például egy nőnek az előző házasságából egy gyereke született, és utána már kapott kedvezményt, míg a férfinak kettő és mindkettő után igénybe vett támogatást, akkor a nő jogosult nagyobb kedvezményre, mert neki még két gyerek után jár a támogatás, 2 millió 600 ezer forint értékben. A férfinak viszont csak egy után, 600 ezer forint értékben. Az ő esetükben az állami támogatás összege tehát 2 millió 600 ezer forint.

 • Külföldiek igényelhetik?

+ A csok igénybevételének a harminc napon túli itt-tartózkodás a feltétele, nem az állampolgárság. Így más uniós országból származók, de akár még menekültstátusszal rendelkezők is igénybe vehetik, a fontos az, hogy az ingatlan Magyarország területén legyen.

Ha viszont elhagyják az országot, vagy kiutasítják őket, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. • Van már lakásuk?
+ A csokot igénybe vehetik azok is, akiknek már van lakásuk. Új lakásnál teljesen mindegy, hogy mekkora tulajdona van az igénylőnek a lakásban.

A csokos használtlakás-vásárlásnál azonban az érintetteknek maximum 50 százalékos tulajdonuk lehet egy másik lakóingatlanban. Tehát ha egy lakás egy pár egyik tagjának az egyedüli tulajdona, akkor ők bukták a csokot.

 • Lassan épül a lakás?

Ha a szerződésben foglalt határidőre nem épül fel a ház, a bank felbonthatja a szerződést. A határidő meghosszabbítható, de általános szabály szerint legfeljebb öt évig.

+ A csok folyósítása részletekben történik, a ház készültségi foka szerint. (Új lakás vásárlása esetén egy összegben.)


 • Mekkora legyen a lakás?

+ Használt lakás vásárlásához akkor lehet csokot igényelni, ha egy gyerek esetén legalább 40, két gyereknél legalább 50, háromnál legalább 60, négy vagy több gyerek esetében pedig legalább 70 négyzetméteres a hasznos alapterület. Ebbe az alapterületbe be kell számolni azokat a gyerekeket is, akik után nem jár támogatás. (Tehát ha a három gyerekből csak kettő után igényelnek csokot, akkor is 60 négyzetméteresnek kell lennie a lakásnak.)

Új lakás esetében háromnál több gyereknél sem várnak el 60 négyzetméternél többet.

Ha ház építéséhez kérnénk, ezt várja el a rendelet:

egy gyereknél legalább 70 négyzetméteres,

két gyereknél legalább 80 négyzetméteres,

három vagy több gyereknél legalább 90 négyzetméteres legyen a ház.

+ Megszűnt a 30 millió forintos korlát. A korábbi szabályozás szerint a legalább 3 meglévő vagy vállalt gyerekre felvehető 10 millió forintos állami lakáspénz mellé kérhető, államilag kamattámogatott 10 millió forintos hitelből nem lehetett 30 millió forintnál drágább új lakást venni – ez már nem érvényes.

Ahhoz, hogy használt lakás vásárlásához járjon a támogatás, a vételára nem lehet több 35 millió forintnál.

+ Ez azonban az egész országban érvényes. A rendelet ugyanis eltörli a négyzetméterárra vonatkozó, illetve a területi korlátokat a használt lakásoknál. Eddig a Pest megyei városokban, mondjuk Százhalombattán maximum 28 millióért, az alföldi megyeszékhelyeken, például Szegeden maximum 25 millióért lehetett volna használt lakást venni.


 • Elköltöznének?

Ha egy család új lakást épít, akkor 10 évig lényegében röghöz kötik: a csok utolsó részletének folyósítása után ugyanis 10 évig ott kell élniük. A rendelet lényegében lehetővé teszi, hogy bármikor bekopogjanak az „ellenőrök”.

+ A gyereknek, aki után a támogatás jár, viszont csak 18 éves koráig kell az adott ingatlanban laknia, amint nagykorú lett, elköltözhet otthonról. Szintén jár a kedvezmény, ha a gyerek vagy a gyerekek tanulmányaik miatt átmenetileg máshol laknak, vagy hosszabb ideig kórházban ápolják őket.


Annak ellenére, hogy a pontos szabályokat még csak most ismertették, az elmúlt hetekben is sokan érdeklődtek a bankokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesítése szerint január végéig 9 ezer igénylést adtak le a bankokban. Többen még a tavaly hatályos szabályok szerint kértek támogatást, noha akkor még alacsonyabb volt a támogatási összeg.
 • Az összes kérelem 9 százaléka vonatkozott új lakás építésére vagy vásárlására, az átlagos támogatási összeg pedig 1 millió 145 ezer forint volt.
 • A megítélt otthonteremtési támogatásoknak mindössze 9 százaléka jutott budapesti lakások megvásárlására és 21 százalék a megyeszékhelyekre.
 • Az igénylések 30 százalékában a családok nem vettek fel további hitelt az állami támogatáshoz, 70 százaléknak viszont a támogatási összeg mellé hitelre is szüksége volt a lakásvásárláshoz.
 • A megítélt támogatások 30 százalékát egy gyerek, 52 százalékát pedig két gyerek után igényelték. A háromgyerekesek az összes csokkérelem 15 százalékát tették ki, a négy vagy több gyereket nevelő családok pedig az összes támogatás 3 százalékát kérték és kapták. Az összes támogatás 35 százaléka volt olyan, ahol még nem volt meg a kifizetés alapját jelentő gyereklétszám, vagyis megelőlegezték a két vagy három gyereket.

Mennyibe fog kerülni?

Egy fontos kérdés nyitott maradt: továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyibe kerül majd az államnak az otthonteremtési támogatás. Lázár János úgy nyilatkozott, hogy az idei költségvetésben 40 milliárd forint van erre a célra, viszont azt is hozzátette, hogy „ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum”. A VS.hu korábban ennél jóval magasabb kiadással kalkulált.

„Lényegi változást nem hoztak az új csokos szabályok, de kétségtelenül egyszerűbb lett a rendszer. Eltörölték például a regionális korlátokat a használt lakások esetében. Emellett egységes lett a gyerekek után járó támogatási összeg” – mondta a VS-nek Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának vezetője.

„A csok keretében igénybe vehető hitel kamatozásánál fontos kiemelni, hogy az ügyfeleknek 25 éven keresztül fix 3 százalékos kamatot kell fizetniük. Tehát annyi kamattámogatást fizet az állam a banknak, amennyi ahhoz kell, hogy maximum 3 százalékos legyen a kamat. A hitel tényleges kamata persze magasabb lehet, de ez csak az állam és a bankok közötti elszámolást érinti” – fogalmazott az igazgató.

Kormos Zoltán azt is elmondta, hogy a csok szabályai egyértelműek abból a szempontból, hogy a gyerekvállalást egyértelműen ösztönzik, és megpróbálnak minél kisebb teret hagyni az ügyeskedőknek. „Lakossági oldalról egyértelműen látszik a csok iránti fokozott érdeklődés, az OTP folyamatosan fogadja be az igényeket” – mondta Kormos Zoltán, aki egy érdekes párhuzamra is felhívta a figyelmet: a csok kedvezményes hitelt biztosít a feltételeket teljesítő családok számára, miközben az újlakás-fejlesztők is az elmúlt éveknél kedvezőbb feltételekkel kaphatnak hiteleket az építkezéshez. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a csoknak a kínálati oldala is megerősödjön, azaz legyenek új lakások a piacon.