Akik a kemény munkában érzik jól magukat

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

HÁTTÉR

Azt láttuk, hogy Benedek Tibor megfiatalított pólóválogatottja tavaly hogyan verte végig a világot, de azt csak sejthetjük, hogy emögött milyen műhelymunka rejlik. A háromnapos martfűi edzőtáborban egy riport segítségével kicsit közelebb léptünk ehhez a műhelyhez. Felüdülést adó lovakról, nagyon nem focista sprinterekről, nem annyira titkos csodafegyverekről és teljesen titkos víz alatti ablakról tudunk beszámolni – a hazai Eb-re hangolódva mindenki összerakhatja belőle a maga történetét.


Az Alföld kellős közepén, egy sörgyár közelében találjuk meg a vízilabda-válogatott edzőtáborát, rá is kérdezünk Gergely Istvánnál: „Miért pont Martfű? Csak nem a sör miatt?” A csapatvezető elneveti magát: „Több oka is van, a sörgyár nincs köztük. A felkészüléshez minden adott, jó konditerem, szauna, remek medence és kapuk, a videózáshoz konferenciaterem. Mindent meg tudunk oldani egy helyen: fürdőköpenyben sétálunk a helyszínek között, és nem a pesti forgalomban, egyórás autózással. Ráadásul itt nincs mit csinálni a játékosoknak, nem tudnak kimenni fagyizni, sétálgatni, kalandozni. Így sokkal intenzívebb az együttlét, nincs széttörve más impulzusokkal. Nem utolsó szempont, hogy kellemes a szálloda, de nincs csillagászati ára.”


Az esti edzés Benedek Tibor kiáltásával indul: „Indulj el! Önállóan!” Tizenöten csobbanak bele a vízbe (kisebb vállsérülése miatt Hárai Balázs és Gór-Nagy Miklós kihagyja a gyakorlást), a második szó mintha már előre mutatna. A kapitány ugyanis pár napja leszögezte, május végére, a hathetes Eb-felkészülés elejére ezúttal nem 10, hanem 40-50 százalékos állapotban kell lenniük a pólósoknak, ezt pedig egyénileg kell megoldaniuk. A felkészülés a nehéz Eb-sorsolás (szerb, spanyol, horvát ellenfél a csoportkörben) miatt élesedett: „A játékosoknak tudniuk kell, hogy a helyzet más, mint a tavalyi vb előtt volt, hiszen rögtön az első meccstől kezdve kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy minden meccsünk élet-halál. Ahhoz pedig, hogy a mi sokmozgásos játékunk két hétig működjön, megfelelő fizikai állapot kell.” Ott volt a kötél, aztán mégsem! „Huhhh! Lehet újraúszni?” – Decker Ádám ezzel a kérdéssel zárja a sprintjét, mert kevesli a kapitány által mért idejét. „Na, ebből látszik, hogy nem focisták” - kap egy kommentet mellőlünk Barcelona világbajnoka. A fotósunk közben a gyenge fényekkel küzdve ügyeskedik, vigaszként az egyik helyi erő megígéri neki, hogy elviszi egy titkos ablakhoz (!). A kolléga bevállalja, végül azonban nem a női öltöző mellett kötnek ki, hanem az alagsorban, a medencére néző ablaknál: több fényünk nincs, de víz alatti felvételeink máris vannak.

-


A parton Benedek Tibor tovább kísérgeti az egyenkét sprintelő embereit, Kovács Gábor egy meghökkentő akcióval színesíti a száguldását: öt méterrel a fal előtt megállítja a tempót, egy „Ja!” kiáltással kinéz a kapitányra, aztán tovább repeszt. Erre még a mellette zajló egykapuzás is leáll egy nevetésre és pár poénra, az Eger fiatalja pedig elnézést és újabb sprintet kér a kapitánytól. „Furcsa ez a medence, nagyon olyan volt, mintha ott lett volna a kötél, erre kinéztem, és mégsem volt ott” - mesélte később a válogatottban februárban a németek ellen debütáló center. Pár perccel később megint Kovácsra figyel a medence, egy látványos centergóllal indítja a kétkapuzást a kéksapkások csapatában. Később a keret legfiatalabb játékosát keressük a vlv.hu szerkesztőjével, és ahogy Stuber Sándor rámutat, a 19 éves Zalánki Gergő mintha megérezné, elhúz a jobbszélen, és lő egy nagy gólt. Ne kelljen őt keresgélni! Rajtuk kívül több fiatal is jó teljesítményt nyújtott a közelmúlt barátságos és Világliga-meccsein, de nincs könnyű dolguk, ha a tavalyi világbajnok csapat 13-as névsorát nézzük. Ezzel együtt Kovács Gábor a bővebb keretet nem tartja elérhetetlennek: „Szerintem jó úton haladok afelé, hogy a bővebb nyári Eb-keretben is ott tudjak lenni, lépésről lépésre teszem ehhez a dolgomat.” A Benedek által kért 40-50 százalékra is van válasza: „Amíg a rájátszás megy, nagyon mást nem tudok csinálni, végzem a klubom által kért feladatokat, hiszen ott az eredmény most a legfontosabb. Ha viszont vége lesz, akkor úgy ütemezem a pihenőt, az edzéseket és a felvezetést, hogy minél jobb állapotban legyek, ha lehetőséget kapok.”

Bátori Bence lövése Bátori Bence lövése (Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint)

Benedek Tibor szavai is azt üzenik, hogy a jól teljesítők számára nyitva vannak a kapuk: „Nem hiszek abban, hogy győztes csapaton ne változtass, abban hiszek, hogy a legjobb keret jusson ki az Eb-re. Nincs olyan, hogy azért, mert valaki világbajnok lett, annak majd ott kell lennie a Margitszigeten, vagyis nem a tavalyi kerethez viszonyítunk, hanem az adott pillanathoz. Annyit kértem mindenkitől, hogy a három hét múlva induló bajnoki rájátszás olyan színvonalon menjen, hogy lássam, ki a válogatott, és ki az, aki valóban olyan teljesítményt nyújt, hogy méltó a májusi keretbe kerülésre.” Ha nincs fejlődés, akkor visszafejlődés van A hazai Eb-re (július 14-27.) való hangolódást nem könnyíti, hogy a magyar bajnok páratlan vesszőfutással búcsúzik a BL-től: az Egernek eddig egy győzelme és hét veresége van a csoportjában, köztük egy-egy 13, 8 és 6 gólos kudarc, valamint két ötgólos zakó. Benedek Tibor nem zárkózik el a válasz elől, de rövidre zárja a kérdést. „Nem szeretnék ezzel külön foglalkozni, így is rengeteget foglalkoznak vele mások. Korábban is volt ilyen, hogy a klubok gyengébben, a válogatott meg jól szerepelt. Én inkább azzal foglalkozom, hogy amikor a játékosok itt vannak, akkor motiváltak legyenek, és százszázalékos erőbedobással dolgozzanak.” A lendülettel nincs is gond a medencében, a most bíróként (is) közreműködő Dabrowski Norbert másodedző sípszója folyamatosan kíséri a kétkapuzást, időnként pedig a kapitány hangja szakítja félbe. Ilyenkor fél percre leáll az akció egy-egy taktikai okítás miatt, de olyat is elcsípünk, hogy a játékosok egymás közt beszélik meg a beszámozott variációkat. A kapitány már korábban jelezte, hogy az Eb-n nem lesz elég, amit a vb-n meg tudott csinálni a csapat, kellenek új elemek. „Egyrészt az indokolja, hogy kiismernek minket a riválisok, ahogy mi is őket.  Másrészt, ha egy fejlődési folyamatot állítok fel négy évre, az olimpiára kihegyezve, akkor abban vannak fejlődési állomások. Ha pedig nincs fejlődés, akkor visszafejlődés van.” Sok új elemre azonban nem kell gondolni (támadásban és védekezésben is egy-kettőre), és túlzottan nagy titkolózásra sem. A kapitány elárulja,erről az edzésről nem küldtek volna el egy szerb újságírót sem a medence mellől. „Ha idejönne valaki, nem sok mindent tudna megfigyelni. Nagyon nagy szakértőnk kell lenni, hogy bizonyos mozgásokat kiszúrj, ahogy mondjuk én a fociban sem látom meg ezeket.”

A kapitány már korábban jelezte, hogy az Eb-n nem lesz elég, amit a vb-n meg tudott csinálni a csapat, kellenek új elemek Az Eb-n nem lesz elég, amit a vb-n meg tudott csinálni a csapat, kellenek új elemek (Fotó: VS.hu/hirling Bálint)

Miközben a kékek támadnak, a kapusuk tanácsokat kap: a kapu mögötti vízben állomásozó világbajnok, Nagy Viktor magyaráz a Szolnok tehetségének, Lévai Mártonnak. A kapusok közötti összhangot az edzés utáni nyilatkozatában Gergely István kapusedző is szóba hozza. „Mindig segítik egymást, és jó közösséget alkotnak, de ez az alap, ez a normális. Belül azért van harc, még ha nem is mutatják ki: gondolkoznak azon, hogy hogyan tudnak bekerülni a csapatba, de ezt muszáj is megtenniük.” A munkájukkal mindenesetre elégedett a kapusként két olimpiai aranyig és vb-elsőségig jutó szakember. „Sokkal jobb állapotban vannak, mint egy éve ilyenkor a vb-felkészülés előtt, a tavaly gyakorolt technikai elemek közül sok minden bennük maradt. Persze azért ezt még frissítjük, és tartogatok nekik meglepetéseket, hogy megszakítsuk a monotonitást.” Tehenek és lovak a szürkeség ellen A monotonitást más elemekkel is igyekeznek megtörni, hétfőn délelőtt biciklivel ment át a válogatott Tiszavasváriba, aztán szétnézett egy lovasfarmon. „Úgy képzeljük el Tibivel az edzőtáborokat, hogy belegondolunk, mi lenne az, ami játékosként nekünk bejönne” - magyarázta Gergely István. ”Nyáron is lesznek ilyen merényletek, amiknek nem lesz sok közük a vízilabdához, annál inkább a csapatépítéshez, aktív pihenéshez, közösségformáláshoz, vagy akár a problémák megbeszéléséhez. Ez mind-mind hozzátartozik ahhoz, hogy a végén jók legyünk, és úgy tudjon mindenki játszani, ahogy szeretne, és ahogy tud is.”


Hogy a biciklis-lovas akció bejött, Kovács Gábor, Nagy Viktor és Hosnyánszky Norbert is visszajelezte az edzés után. Utóbbi össze is foglalta, mit jelent számukra egy összetartás: „Jó ez arra, hogy felfrissítsük a taktikai repertoárt, de arra is, hogy kemény munkával jól érezzük magunkat. Jók a beépített programok, szeretünk együtt lenni, és jó egy kicsit kimozdulni a szürke klubéletből.” A Szolnok játékosa ezzel együtt nem nevezné laza együttlétnek a három napot. „Nem élet-halál a kétkapus játék, de nagyon fárasztóak a gyakorlások, egy klubedzésen ritkán van ilyen terhelés, és elméletben is sokat dolgozunk a klubokban folyó munkához képest.” Nagy Viktornál is a hétfő délelőtt vitte a prímet: „Láttunk ma 300 lovat, teheneket, kiscsikót, még vaddisznót is, és lovagolhattunk is. Ezekre nagy szükség van, és ezeket nagyon jól érzik Tibiék. Az ilyen összetartásoknak nagy ereje van, a lényeg hogy kiszakadunk a megszokott uszodánk és edzéseink körforgásából, új impulzusokat kapunk.” A tavalyi vb-aranyban kulcsszerepet vállaló kapus az Eb-ről is hajlandó volt pár szót ejteni. „A sorsolás nézőpont kérdése, a sok erős csapat együtt ugyanúgy lehet előny, ahogy hátrány is. Én személy szerint örömteli kihívásnak tartom, hogy rögtön nagy meccsekkel indítunk. A csoportmeccsek amúgy mindig kérdésesek, mert ha gyenge a rivális, akkor belealudhatunk a következő kemény ellenfélbe, most legalább ilyen nem fordulhat elő.” A magyar válogatott 15 év után nyerhet újra Eb-aranyérmet, de Nagy Viktor erre még nem akar gondolni. „A végjáték még messze van, azt mondom, a csoportkörben érjünk el jó helyezést, azután lehet a komolyabb kérdésekkel foglalkozni.”

A magyar válogatott kerete a martfűi edzőtáborban

kapusok: Nagy Viktor, Decker Attila, Lévai Márton mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kovács Gábor, Szivós Márton, Tóth Márton, Török Béla, Vámos Márton, Zalánki Gergő A vb-győztes magyar válogatott légiósai, Varga Dániel és Varga Dénes (mindkettő Primorje Rijeka), valamint Madaras Norbert (Pro Recco) ezúttal nem kaptak meghívót.