Aki nemet mondott Orbán Viktornak

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Nem meglepetés Giró-Szász András távozása, a Fideszben azóta rebesgették, hogy múlt héten kiderült, Rogán Antal új minisztériumához kerül a kommunikáció. Giró-Szászt Lázár barátjaként tartják számon, ráadásul Rogán sokkal inkább támaszkodna a távozó kommunikációs államtitkár helyettesére.


Giró-Szász András a Lázár Jánossal közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy lemond a kormányzati kommunikációért felelős államtitkári posztjáról.

Ezt azzal indokolta, hogy a kormányzati kommunikáció jelenlegi munkahelyétől, a Miniszterelnökségtől egy újonnan megalakuló minisztériumhoz, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül át.

Arról is beszélt, hogy a változtatás miatt többkörös tárgyalásokat folytatott. Rogán Antal biztatta, folytassa a munkát, ezt azonban személyes és szakmai okok miatt nem fogadta el. Lázár felkérte, hogy legyen miniszterhelyettes a Miniszterelnökségen, de ezt sem fogadta el. Orbán Viktorral is többször egyeztetett, de ezután sem gondolta meg magát.

A kifogásairól nem akart részleteket elárulni, hiába firtatták az újságírók a sajtótájékoztatón. Mindössze annyit közölt, hogy a kormányfő felvázolt egy elképzelést a későbbi közös munkáról, de hogy mit ajánlott neki a miniszterelnök, arról hallgatott.


Lázár János barátja

Giró-Szász távozása nem meglepetés, több fideszes politikus is erre számított az elmúlt napokban. Erről azt követően kezdtek el pletykálni, hogy kiderült, Rogán miniszteri rangban lesz a kormányfő kabinetfőnöke. Ez lett a feloldása annak a vitának, amely Lázár és Rogán között robbant ki a kabinetfőnöki poszt körül.

Lázár nem akarta, hogy Rogán a kormányfő kabinetfőnökeként mellette, a Miniszterelnökségen dolgozzon. Arra hivatkozott, hogy nem világosak a két politikus közötti felelősségi viszonyok. Látszólag Lázár akarata érvényesült az új tárca létrehozásával, a miniszterelnökségi miniszter azonban elveszítette a kommunikáció feletti felügyeletet.

Ez valószínűleg Giró-Szásznak sem volt ínyére, a politikus ugyanis baráti viszonyt ápol Lázár Jánossal. Igaz, kormánypárti források szerint Rogánnal sincs kifejezetten rossz viszonyban. Rogán azonban Lázárral szemben sokkal inkább Giró-Szász helyettesére, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkárra, Dömötör Csabára támaszkodik.

A két politikus az elmúlt hónapokban is szorosan együtt dolgozott a Fidesz politikai stábjában, amely a menekültügyhöz hasonló kiemelt témákat kezelte. Várhatóan Dömötör lesz Rogán politikai államtitkára a Miniszterelnöki Kabinetirodán is. Kormánypárti források szerint az is elképzelhető, hogy Rogán a megüresedő kommunikációs államtitkári posztra nem keres új embert, ezeket a feladatokat részben Dömötörre bízza.


A nagy visszatérő

Giró-Szász a Miniszterelnöki Kabinetirodán nem szívesen dolgozott volna együtt Dömötörrel. Egyik munkatársa szerint ennek oka lehet, hogy tavaly ősszel, amikor visszatért a kormányzatba, arra hivatkozva hívták, hogy nem működik megfelelően a Dömötör vezette kormányzati kommunikáció.

Giró-Szász 2011 őszétől a 2014 tavaszi országgyűlési választásokig volt az Orbán-kormány szóvivője. A kormányszóvivői poszton Kurucz Éva, a Hír Tv korábbi műsorvezetője váltotta. Tavalyi visszatérése után Giró-Szász már nem nagyon szerepelt a nyilvánosság előtt, inkább a háttérből fogta össze a kormányzati kommunikációt. A kormányszóvivői feladatokat fokozatosan Kovács Zoltán vette át.

Kormányzati megbízatása előtt Giró-Szász a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatójaként dolgozott, illetve részesedéssel rendelkezett a korábban a cégcsoporthoz tartozó Strategopolis Kft.-ben.

Céges ügyei akkor is előtérbe kerültek, amikor tavaly visszatért a Miniszterelnökségre. A kormányzattal szerződéses viszonyban álló Strategopolisban lévő részesedését 750 millió forintért adta el. Még nagyobb sajtóvisszhangot váltott ki, amikor kiderült, hogy egy olyan cégben is van részesedése, amely 120 szobás szállodát tervez építeni a Belvárosban.

Ezt követően Giró-Szász azon kormánypárti politikusok közé került Rogán Antallal, Lázár Jánossal, Habony Árpáddal együtt, akiket életmódjuk miatt a kormánypárton belül is támadtak. Orbán Viktor megvédte a Fidesz új generációjához tartozó politikusokat, így Giró-Szászt is.

Giró-Szász később eladta a szállodai céges részesedését. Miután L. Simon László letagadta a saját borászatát, Lázár János augusztusban felszólította államtitkárait, hogy ne folytassanak gazdasági tevékenységet. Giró-Szász úgy érvelt, kisebbségi részesedése miatt nem tudja befolyásolni a cég ügyeit, üzletelni sem tud, de végül megvált érdekeltségétől.