Aki nem esett el, dobogóra állhatott a MotoGP-ben

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA

-

A két Ducati egymást ütötte ki az utolsó körben, a vb-címvédő Lorenzo is kicsúszott, Rossi idén először dobogóra ért.


Furcsa futamot vívott a MotoGP mezőnye Argentínában, az idei vb második helyszínén. A verseny Márquez, Rossi, Lorenzo sorrendben indult, bár ennek nem volt túl sok jelentősége: a rajtnál rövid ideig élre állt Lorenzo, ám aztán gyorsan kiderült, hogy ez nem az ő napja lesz.

Az első körökben Dovizioso tört az élre, aztán Márquez, miközben Rossi végig ott maradt az élbolyban - nem úgy a vb-címvédő Lorenzo, aki fokozatosan visszaesett, egészen a hetedik helyig, majd ki is csúszott, és feladta a versenyt.Közben folyamatosan száradt fel a pálya az egész napos eső után, bár a kezdéskor is már csak nyirkos volt. Miután az edzéseken nagyon bizonytalanul viselkedett a Michelin-gumi (Scott Redding alatt egyszerűen szétrobbant), kötelező volt beiktatni egy gumicserét, ami a gyakorlatban motorcserét jelent (mivel kereket cserélni elég macerás volna, ilyen esetekben az előre kikészített friss gumis motorra ülnek át a pilóták a bokszban). Jókor jött a váltás, mert Márquez és Rossi kezdett megint belemenni egy késhegyre menő csatába, ami baljós árnyként lengi be a MotoGP-t az előző idény vége óta.De megtörtént a csere, Márquez jött ki jobban belőle, Rossi fokozatosan visszaesett, és a hajrára megkapta a nyakába a Vinales, Iannone, Dovizioso triót. Nem sokkal hátrébb, a hetedik helyről motorhiba miatt kiesett Reddig, pedig csak öt kört kellett volna kibírnia a Ducatinak egy bravúros eredményhez.

Még dühösebb lehetett Vinales, aki csupán három körrel a leintés előtt dobta el a vasat, miközben Rossit üldözte a második helyért. Rossi így is visszaesett negyediknek, miután mindkét Ducati elment mellette.A legdrámaibb esemény azonban még mindig hátravolt: a legutolsó körben a két Ducati kiütötte egymást a versenyből, pontosabban Iannone Doviziosót: egy jobbosba túl gyorsan érkezett be mellé, megcsúszott, és vitte a csapattársat is a sóderbe. Dovizioso gyalog sem adta fel, betolta a motort a célba önerőből. A hősies erőfeszítés 13. helyet és három pontot ért.Márquez kényelmesen győzött, Rossi, aki ezen a napon mindent megúszott, második lett, harmadiknak pedig Pedrosát intették le. Utóbbinak nagy ajándék a dobogó, mert legalább öten kiestek előle.


Egy hét múlva a texasi Amerikai Nagydíjjal folytatódik a vb.

MotoGP, Argentin Nagydíj, végeredmény:
1. Marc Márquez, Repsol Honda, 34:13.628 perc
2. Valentino Rossi, Movistar Yamaha, + 7.679 másodperc
3. Daniel Pedrosa, Repsol Honda, + 28.100
4. Eugene Laverty, Aspar Ducati, + 36.542
5. Hector Barbera, Avintia Ducati, + 36.711
6. Pol Espargaro, Monster Yamaha Tech3, + 37.245

A vb állása:
1. Márquez 41 pont
2. Rossi 33
3. Pedrosa 27
4. Lorenzo 25
5. Dovizioso 23KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!