Aki kifütyüli Orbánt, velük találja szembe magát

Fotó: AFP / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

-

Partner Csoportnak nevezik a rendőrség különleges egységét, amely például állami ünnepségeken akadályozza meg a rendbontást.


Már több mint egy éve működik egy csoport a Készenléti Rendőrségen belül, amelynek az a feladata, hogy a tömegrendezvényeken szép szóval előzze meg a rendbontást – írja a Magyar Idők. Kutsera István őrnagy, a csoport vezetője a lapnak elmondta, hogy a példát a skandináv országoktól vették, de továbbfejlesztették. A Magyarországon Partner Csoportnak nevezett csapat tagjai már nemcsak a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeket, hanem többek között focimeccseket és állami ünnepségeket is biztosítanak.

"A 25 emberből álló egység tagjait a Készenléti Rendőrség állományából választották ki, pályázniuk kellett, és különféle, például pszichológiai vizsgálatok után kerültek a csoportba. A beválogatott rendőrök mindannyian magas stressztűrésű, érett személyiségű, empatikus, kimagasló kommunikációs képességű, a helyzetet jól felismerő munkatársak" – mondta az őrnagy.

"Ezek a rendőrök civil ruhában vannak, csupán egy 'police' feliratú mellény és egy rádió van náluk, azaz fegyvertelenül mennek akár a legvadabb focidrukkerek közé is" – mondta Kutsera. Az őrnagy szerint a csapat tagjai minden egyes bevetés előtt speciális felkészítésen vesznek részt, hogy sikeresen tudják teljesíteni feladatukat. Ez pedig nem más, mint hogy oldják a tömegben kialakult feszültséget, idejében felismerjék a kialakulóban lévő krízishelyzeteket, végezetül pedig hogy fizikai beavatkozás nélkül oldják meg a problémát.

Annak érdekében, hogy minden flottul menjen, az éles bevetéseket mindig kiértékelik és tapasztalataikat később felhasználják. A Partner Csoport tagjai ezt a munkát saját beosztásuk mellett, adott esetben túlórában végzik, és tiszthelyettestől a főtisztig minden rendfokozatú és beosztású rendőr megtalálható közöttük.