Aki gyorsabban teker, szebb is

Fotó: Europress/AFP/Paul Ellis / Europress/AFP/Paul Ellis

-

Semmi nem motiválja úgy a lassú bringásokat, mint a Zürichi Egyetem kutatása. A nők vonzóbbnak tartják azokat, akik gyorsabban képesek tekerni. És a férfiak is.


Úgy tűnik, hogy attraktívabbak a jó teljesítményt nyújtó versenybiciklisek, mint azok, akik a mezőny végén kullognak – derült ki abból a nemzetközi kutatásból, amelynek eredményeit Erik Postma, a Zürichi Egyetem Evolúciós Biológia Intézetének tudósa ismertetett a Royal Society Publishing Biology Letters nevű oldalán. A kutatócsoport a 2012-es Tour de France-on végezte el felméréseit. A versenyen szereplő bicikliseket kellett értékelni női válaszadóknak. Az eredmények azt mutatják, hogy a legjobban teljesítő tíz százalék – mint például a 2012-es győztes brit Bradley Wiggins (képünkön) – huszonöt százalékkal kapott jobb pontszámokat a nőktől, mint a mezőny végén kullogó tíz százalék. A tudósok ebből azt a merész következtetést vonták le, hogy az emberiség evolúciója olyan fokra jutott, ahol az arcokról tudunk teljesítményre következtetni. A mostani eredmény nem teljesen új: egy másik tanulmány (PDF) arra mutatott rá, hogy a nők „kifinomult radarral” rendelkeznek. A kutatásban amerikaifoci-játékosokat kellett a női válaszadóknak osztályozni kinézet alapján és itt is kimutatták a jóképűség és a sportteljesítmény közti kapcsolatot. A biológusok még vitatkoznak arról, hogy a nők párválasztását mi befolyásolja inkább: az, hogy az adott férfi jó apa alapanyagnak tűnik, vagy az, hogy jó géneket adjon át a gyermeknek. Az azonban bizonyos, hogy a nők általában az egészséges férfiakat vonzóbbnak tartják.


„Nem tudjuk, hogy mi az az arcon, ami jelzi az embereknek a biciklisek jó teljesítményét.”

Több a nő, mint a bringás

Erik Postma, a Zürichi Egyetem Evolúciós Biológia Intézetének tudósa nyolcszáz résztvevővel végezte a vizsgálatot. A hölgyeket arra kérték, hogy nyolcvan, a 2012-es francia kerékpáros körversenyen részt vett bringás kinézetét értékeljék. Ezt követően csak arra kérdeztek rá, hogy mennyire tartják a bicikliseket jóképűnek – ha felismerték a sportolót, akkor nem vették figyelembe a válaszukat. Aztán Postma összevetette az adatokat a kerékpárosok teszteken és versenyen futott eredményeivel. „A legnagyobb meglepetésemre találtam pozitív összefüggést a kettő között, ráadásul elég erőset” – mondta a tudós a BBC-nek. A tudósok ugyanakkor még egy furcsaságra bukkantak: a fogamzásgátlót szedő nők esetében jóval gyöngébb volt a kapcsolat a teljesítmény és a kinézet között, mint az átlagnál. A kutatásban férfiak is részt vettek, s bár azt szokták mondani, hogy nem tudják megítélni férfitársaik kinézetét, lényegében megegyeztek a válaszaik a nők válaszaival: mindkét nem képviselői ugyanazokat a kerékpárosokat tartotta jóképűnek.