Aki céklagyárból jutott ki a foci vb-re

Fotó: Getty Images / Richard Heathcote / Getty Images / Richard Heathcote

-

HÁTTÉR

Extra lőszer érkezik Brendan Rodgers Liverpooljába. A PL-ezüstös klubnál óriási a lelkesedés, pedig csak egy 32 éves volt céklagyári munkást igazoltak potom pénzért. Rickie Lambert felfoghatatlan önéletrajzzal tér vissza szülővárosába: hosszú évekig semmit nem csinált, aztán elkezdte lőni a gólokat, és most ott van Roy Hodgson vb-keretében. Nem igazán értjük, hogy csinálta, fogalmunk sincs, mire lesz képes Brazíliában, de bemutatjuk a focivilág egyik legőrültebb forgatókönyvét.


„Elég megnézni a labdaérintését, a góljainak a milyenségét, azt, hogy hányféleképpen képes a kapuba találni, fantasztikus futballista” - Brendan Rodgers vezetőedző így köszöntötte hétfőn a Liverpool legújabb szerzeményét. De nem egy 30 millió fontért megvett fiatal brazil klasszist, hanem egy 4 millióért megszerzett 32 éves angolt üdvözölt, aki 30 éves koráig nem is játszott a Premier League-ben. A csapatkapitány, Steven Gerrard sem aprózta el a fogadtatást. Miamiban, a vb-re készülő válogatott edzőtáborában az első posztjával Rickie Lambertet köszöntötte a most nyitott Instagram-oldalán: „El vagyok ragadtatva, hogy az ősztől velünk lesz.” A furcsa felhajtást Rodgers így tette érthetőbbé: „Gondolom, mindenki klasszikus kilencesként, afféle hagyományos brit befejezőként tekint rá, de az egyik legképzettebb játékos, akit valaha láttam. Soha nem kapta meg az elismerést ahhoz képest, hogy milyen szinten van.” A dicshimnuszokból az angol sajtó is kivette a részét: a Mirror szerint „extra lőszer” érkezik Rodgers fegyvertárába Suárez és Sturridge mellé. A Guardian a hihetőség határait súroló futballista filmnek minősítette a történetet, amit sokkal jobban megírtak, mint a legtöbb hasonló mozit. Hogy egy 15 évig alacsonyabb osztályokban kalandozó focistát hogyan lehet kollektíven extra lőszernek és szuperszerzeménynek nézni, arra csakis a hihetetlen története ad magyarázatot. És ez tényleg olyan, mintha egy bekattant filmrendező rakta volna össze.

Rickie Lambert

Az első képen a Liverpool elővárosában, Kirkbyben született Lambert máris ott van, ahol a legeslegutolsón. A Pool gyerekfocistájaként próbál feljebb lépegetni, de 15 évesen eltanácsolják álmai klubjától. A harmadosztályú Blackpoolhoz kerül, ahol 17 évesen bemutatkozik, de csak két alkalomig jut, csapata kiesik a negyedosztályba, aztán 2000 őszén innen is elzavarják. Csapat híján egy céklagyárban kezd el dolgozni, hogy megéljen valamiből, aztán egy másik negyedosztályú csapatnál, a Macclesfieldnél sikerül megragadnia, 2002-ben tíz góllal zárja a szezont, és elviszi a harmadosztályú Stockport. Ha pörgős filmben gondolkodunk, akkor Lambert húszévesen elkezdi rúgni a gólokat, és innentől megállítathatatlanul tör be az angol fociba. De ez eleinte egy kegyetlen, bealvós film: három évet lehúz a Stockportnál, innnen azonban megint csak a negyedosztályú Rochdale viszi el. Ott egy évet tölt, majd a 2006-os idényt is ebben a ligában kezdi a Bristol Rovers focistájaként. A Bristollal egy év alatt visszajut a harmadik ligába, és ott eltölt egy újabb semmitmondó szezont. Ez az a pont, ahol a legkitartóbb mazochista is otthagyná a mozit vagy letenné a könyvet, de Lambert 27 évesen rálép a torzítóra, és 29 találattal a League One gólkirálya lesz. A harmadosztályba felülről megérkező Southampton el is viszi 1 millió fontért 2009 nyarán, és a szenteknél egy szezonnyi csend után ötödik sebességre vált. Előbb 21 góllal segíti a Championshipbe jutást, a következő szezonban pedig 27-tel, köztük négy mesterhármassal a Premier League-szereplés 2012-es kiharcolását.

Rickie Lambert

Az igazi őrület ekkor indul be, és azóta is tart. Élete első PL-meccsén 30 évesen a ManCity ellen, percekkel azután, hogy becserélték, gólt szerez. Ezzel olyan focistává válik, aki mind a négy angol ligában lőtt gólt. A Southampton első győzelmét (Aston Villa 4-1) egy duplával támogatja meg, a Chelsea elleni iksznél már tizedik PL-találatát szerzi, megint rögtön a becserelése után. Tavasszal ötszázadik ligameccsén a Chelsea legyőzésénél (2-1) is betalál, végül 15 góllal zár, csapata 14. Ekkor érkezik meg a válogatottba (a behívása napján születik harmadik gyereke), és itt is eljátssza figuráját: 2013 augusztusában 31 évesen becserélik az ősi rivális skótok ellen, az első labdaérintéséből győztes gólt szerez a teltházas Wembleyben (3-2). A válogatottnak egy üzenetet is vitt. Miután a Southamptonnál 34 büntetőből 34-et belőtt, megmondta a tutit a világversenyeken egy kivétellel minden büntetőpárbajt elbukó angoloknak (akik egyedül a 96-os Eb-n nyertek egyet a spanyolok ellen, de utána a németek ellenit rögtön el is veszítették): „Nem lesz gond a brazíliai vb-n. Őszintén szólva, ez nem egy űrtechnológia, kiválasztom az egyik sarkot, és tiszta erőből meglövöm. Ez egész jól működik.” A 2013-2014-es PL-szezonjának is van súlya, a 8. helyig jutó Southampton 54 góljából 23-at ő szerzett vagy készített elő. A válogatottban a második meccsén is remekel, a Moldova elleni 2-0-s vb-selejtezőt a gólja és a gólpassza dönti el. Benn is ragad Roy Hodgson jegyzetfüzetében, és májusban tovább homályosítja a céklagyári emlékeit egy újabb hihetetlen fordulat: Lambert bekerül a vb-keretbe. Rickie Lambert Ekkor éri el a Liverpool kinyújtott keze, 17 év kóborlás után mégiscsak megérkezik példaképei közé, a hír hallatán az angolok edzőtáborában örömében odarohan Gerrardhoz. Aztán hazautazik Liverpoolba, hogy aláírjon, és így mutatkozik be: „Hosszú pályafutásom volt, sokat tapasztaltam, sokat voltam fent és sokat lent is. Azt gondolom, olyan pontjára értem az életemnek, amikor bármi megtörténhet. Mentálisan szinte bármire felkészültem, és Brendan Rodgers tudja, mit jelent számomra a Liverpool.”