Aki Boszniában játszott, játszhat bárhol – Modric

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF / AFP / DIMITAR DILKOFF

-

A családjában áldozatot is szedett a délszláv háború, ő végül a Bajnokok Ligája trófeájáért harcolt meg – sikerrel. Luka Modricról mesélünk, aki szerint ha játszottál a bosnyák ligában, akkor bárhol elboldogulsz.


A világ egyik legjobb középpályása lett 28 éves korára aból a kissrácból, akinek apja harcolt a délszláv háborúban – nagyapja, akiről keresztnevét is kapta, elhunyt egy bombázásban. A család Zadarban húzta meg magát, és a kis Luka focizni kezdett. Modricot 16 éves korában Horvátország egyeduralkodó klubja, a Dinamo Zagreb igazolta le a Zadartól. Egy évet az ifiknél töltött, majd jöhetett két év kölcsönben: a bosnyák Zrinjski Mostarban olyan jól ment neki, hogy 18 évesen a liga legjobb játékosának választották. Ezt követően jöhetett egy év az Interben – mármint az Inter Zapresicben. Itt is jól nyomta, másodikak lettek a bajnokságban, és Modric megkapta a Horvát Futball Reménysége díjat is. modric 2005-ben visszatért a Dinamóhoz, tíz éves szerződést kötött a klubbal. Ilyen sokáig mondjuk, nem maradt, az első szezonjában gólt sem lőtt, de végül beverekedte magát a csapatba, ahol irányítóként vált kulcsjátékossá – és a bajnokság legjobbjává. Az UEFA-kupa csoportkörében Mario Mandzukic mögött brillírozott, majd utolsó meccsén állva búcsúztatta őt a Maksimir Stadion közönsége. A kis Luka ugyanis 22 évesen nagy kalandba vágta a fejszéjét: az angol Tottenham Hotspurhöz igazolt 16,5 millió fontért – itt vált belőle nemzetközi szinten is jegyzett játékos. Igaz, nem indult minden zökkenőmentesen, ugyanis az eddig főként baloldali támadó középpályást és irányítót játszó Modricot Juande Ramos hátrább vonta a középpálya sűrűjébe, ehhez viszont nem volt meg a fizikuma, ráadásul egy sérülés is hátráltatta. Harry Redknapp érkezéséig nem is vált igazán fontossá a gépezetben, ám ezt követően kedvenc, támadó szerepkörében játszhatott, nem egyszer Pavljuscsenko vagy Bent mögött árnyékékként is bevetették. Nemhiába mondta róla 2009-ben a korábbi Tottenham-kapitány, Jamie Redknapp az alábbiakat:
„Isteni játékos, minden menedzser álma. Úgy edz, mint egy démon, sosem panaszkodik. Labdával és labda nélkül is keményen dolgozik a pályán, és bármikor megveri a védőket egy trükkel vagy passzal. A Top4 bármelyik csapatába bekerülhetne.”


Modric második szezonja sérüléssel indult, de törött lábbal is lőtt gólt, végül szerződést hosszabbíthatott, pedig állítása szerint több nagy klub is megkereste. Edzője, Harry Redknapp a következő szezonban is dicsérte, elmondása szerint Modric a világ bármelyik csapatában játszhatna. A szezon végén a szurkolók az év játékosának választották a Tottenhamben, Sir Alex Ferguson pedig azt mondta, nála az egész ligában is Modric volt a legjobb. 2011 nyarán a Chelsea ostromolta, de még egy évet maradnia kellett a Tottenhamnél, Modric pedig összekülönbözött a vezetőséggel, amely nem engedte eligazolni. Végül olyan jó szezont futott, hogy a Real Madrid 33 millió fontos ajánlatának a Tottenham sem tudott ellenállni. Luka áttette székhelyét a spanyol fővárosba, miután Angliában 159 meccsen 17 gólt lőtt és 26 gólpasszt adott. Két nappal később a Spanyol Szuperkupa visszavágójának 83. percében beállt, focizott pár percet, majd egyből ünnepelhette is első trófeáját. Ekkor még nem is sejtette, milyen kemény két év vár rá: első évében 53-szor, második szezonjában félszázszor szerepelt. Pedig első szezonjában nem élvezte Mourinho bizalmát, Khedira, Xabi Alonso és Özil mellett nem nagyon fért be a kezdőbe. Ám egy újabb clásicón már sikerült beverekednie magát a csapatba, a következő BL-meccseken is remekelt, innentől pedig már dominált a pályán és a kezdőben egyaránt. -

-


Ancelotti érkezésével a helye még biztosabbá vált, csapata legtöbbet és legjobban passzoló (átlagban átadásainak 90%-a ért célba) játékosa lett – kétséget kizáróan Cristiano Ronaldo mellett a Real legfontosabb játékosává lépett elő. A válogatottban 2006 óta stabil kezdő Modricról ki gondolta volna még a bosnyák bajnokságban, hogy a világ egyik legjobban passzoló játékosa lesz? Nos, ő már igen, hiszen egyszer azt mondta: aki a bosnyák ligában érvényesülni tud, az bármelyik bajnokságban képes megállni a helyét.