Aki a testvérének tekinti Angela Merkelt

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Donald Tusk hízelgett kicsit a német kancellárnak, majd arról beszélt, hogy Németországnak többet kell tennie a külső határok védelméért.


Németországnak az Európai Unió vezető tagállamaként többet kell tennie a külső határok védelméért, más tagállamokkal együtt, egy páneurópai egységben – mondta a Welt am Sonntag (WaS) című német lapnak Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A hetilap terjedelmes portréja szerint az uniós kormány-, illetve államfőket összefogó testület elnökének lengyel voltából adódóan fontos, hogy az egész EU megértse, hogy Kelet-Európa már nem periféria. A WaS írása szerint azt is többször megismételte, hogy az EU jövője a keleti és déli határokon dől el, és ezzel tisztában van az Európai Tanács valamennyi tagja.

Az EU nagy problémái ma már nem korlátozódnak régiókra, hanem egyformán érintik az összes tagországot, és a határvidékeken (borderlands) keletkeznek; és míg 5-6 éve könnyebben lehetett tűnődni víziókon, most annyira erősek a viharok, hogy a gyakorlatias, pragmatikus hozzáállásnak kell dominálnia – vélekedik Donald Tusk. A lengyel liberális politikus szerint az uniós intézmények ugyan megerősödtek, de az EU törékeny, és tartósnak tűnő eredményei is veszendőbe mehetnek.

Angela Merkel német kancellárhoz fűződő viszonyáról azt mondta, hogy a konzervatív CDU elnöke a legszorosabb politikai barát, szinte testvér számára, és az egész EU-nak nagyon fontos Berlin vezető szerepe. A vezető szerepről alkotott német felfogás „a legliberálisabb és legtoleránsabb az európai történelemben. Ezt csodálatosnak tartom! – mondta Donald Tusk. – Felszabadító érzés megtapasztalni azt a világra nyitottságot és emberséget, ahogyan Berlin a menekültekkel foglalkozik. Ugyanakkor Németországnak még többet kell tennie, hogy megfeleljen a vezető szerephez kapcsolódó felelősségnek” – tette hozzá.

„A vezetés felelőssége azt is jelenti, hogy más tagországokkal együtt biztosítani kell Európa külső határát. Megértem, ha Németországnak történelmi okokból nehézségei vannak egy szigorú rezsim kiépítésével a saját határain, de az európai vezetői felelősség Németország számára azt is jelenti, hogy szükség esetén erélyesen ellenőrizni kell Európa külső határát egy páneurópai egységben” – mondta Donald Tusk, aki a WaS szerint már régóta nem rejti véka alá, hogy végzetesnek tartja „a nyitott ajtók és ablakok” politikáját.

Donald Tusk kifejtette, hogy aki Lengyelországból származik, és megélte a kommunista-szovjet uralmat, annak fontosabbak a határok, az állampolgári jogok és a haza függetlensége, mint más eszmények. Ez a fiatal lengyelekre is jellemző, akik mintegy születés előtti traumaként őrzik hazájuk sokszori felosztásának emlékét, és készek mindent megtenni, hogy megvédjék nemzetüket az idegen uralomtól és a nemzeti identitás elvesztésétől.