Akcióba lendült Budapesten a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Intenzív toborzásba kezdett a radikális párt a fővárosban: az ellenzéki párt szórólapon és telefonon igyekszik új tagokat és támogatókat találni most formálódó „Budapest-csapatába”. Hiába ugyanis az országos jó támogatottság, Budapest nélkül nem lehet választást nyerni.


„Csatlakozzon a kormányváltó erőhöz!” vezérszavú szórólapokkal kezdett pár hete toborzókampányba a Jobbik a főváros külső kerületeiben. Információink szerint a belső kerületekben ezzel párhuzamosan telefonon zajlik a lelkesítés: itt a párt szimpatizánslistáján szereplőket hívják fel hasonló üzenettel. Mindkét megoldással a párt most formálódó, úgynevezett „Budapest-csapatába” keresnek jelentkezőket.

A VS.hu-hoz is eljutott szórólapon a Jobbik Magyarország második legerősebb pártjaként definiálja magát. A hirdetés általános szlogenjével – „Csak a tisztesség!” – pedig a számos korrupciós üggyel terhelt eddig kormányzó pártoktól, a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-KDNP-től és a 2002 és 2010 között kormányzó MSZP-től való különbözőségét igyekszik hangsúlyozni.

Az akcióval a Jobbik egyrészt azt a tapolcai választás eredményéből, illetve az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásaiból is kiolvasható közhangulatot igyekszik meglovagolni, hogy a párt népszerűbb, mint bármikor korábban. Az egyre tudatosabban középre forduló, néppártosodó szervezetben ugyanis abban bíznak, hogy a mostani felszálló ágban nemcsak papíron meglévő támogatóik számát tudják gyarapítani, hanem a pártért aktívan tenni hajlandókét és a párttagokét is.


Építkeznek


A mostani toborzókampány segítségével nemcsak a budapesti támogatók és a kerületi szervezetek tagságát kívánják bővíteni, de sok helyütt a komplett helyi szervezetet is újraépítenék. Az időközben összeálló úgynevezett Budapest-csapattal pedig olyan ütőképes aktivistagárda működhet a párt mellett, amely a mozgósításban is felveheti a versenyt a Fidesz Kubatov-gárdaként ismert önkéntesseregével.

Információink szerint a felhívásra jelentkezők a legtöbb helyen még csak egy szóbeli ismerkedésen, eligazításon vannak túl. Feladatul pedig egyelőre azt kapták, hogy ha szót érdemlő helyi visszásság jut tudomásukra, azt jelezzék.

A toborzókampány pontos céljáról megkérdeztük a Jobbikot is. Stummer János budapesti regionális igazgató konkrétumok nélkül azonban csak annyit írt válaszában, hogy az akcióval a Jobbik „olyan közösségek építését és erősítését folytatja, amelyek aktív közreműködésével minél több ember számára tudja láthatóvá tenni a párt határozott, markáns budapesti várospolitikáját”. A jelentkezők számát, az akció eredményességét firtató kérdésünkre a regionális igazgató szintén nem árult el részleteket, csak annyit írt, hogy „nagyon pozitívak” a tapasztalataik.


Kell nekik a főváros

A Jobbiknak nagy szüksége van a fővárosi erősítésre: a párt igazi bázisa ugyanis egyértelműen a vidéki, kisvárosi és falusi szavazók közül kerül ki, a nagyvárosokban és Budapesten az utóbbi évek egyetlen választásán sem tudtak áttörni.

A 2014-es országgyűlési választáson a 18 budapesti körzetből tizenháromban harmadik, ötben pedig csak negyedik lett a Jobbik jelöltje, sok helyen ráadásul olyan, országosan jóval népszerűtlenebb pártok indulója is megverte, mint az LMP vagy az MSZP.

Az októberi önkormányzati választáson a Jobbik polgármesterjelöltjei összesítve még annál is kevesebb (40 590) voksot kaptak, mint ahány fővárosi (111 129) tavasszal a Jobbik pártlistájára szavazott. A 4–10 százalék közötti egyéni eredményekkel egyetlen polgármesteri helyet sem szerzett a párt, és a töredékszavazatok révén is csak egyetlen kompenzációs képviselői helyet csípett meg a Fővárosi Közgyűlésben. Nem szerepelt jobban a Jobbik főpolgármester-jelöltje sem: Staudt Gábor messze-messze leszakadva a 49 százalékkal győztes Tarlós Istvántól és a 36 százalékot szerző Bokros Lajostól mindössze 7,1 százaléknyi voksot kapott.

Bár a párt népszerűsége október óta sokat emelkedett, az idén márciusi újpesti időközi választáson a Jobbik jelöltje, Urbán Flórián még mindig csak ötödannyi szavazatot tudott gyűjteni, mint a győztes MSZP-s Horváth Imre, és negyedannyit, mint a kormánypártok indulója, Hollósi Antal.

Hiába jellemzi tehát magát a Jobbik Tapolca óta „kormányváltó erőként”, a pártban pontosan tudják, hogy Budapest nélkül nem lehet választást nyerni.