Ezek az étrend-kiegészítők buktak meg a vizsgán

-

Van olyan termék, amely 10 milliárd „jó” baktériumot ígér a címkéjén, de egyet sem találtak benne.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma 54 vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmazó terméket vizsgált, ezek közül 9 volt „probiotikus” termék, míg 45-féle egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta). Három készítmény (1 vitaminokat tartalmazó és 2 mikroorganizmusokat tartalmazó étrend-kiegészítő) nem felelt meg a követelményeknek:


  • A „Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta” C- és B6-vitamin-tartalma jelentősen kevesebb volt (C-vitamin: 127,0 mg/tabletta, B6-vitamin: 4,5 mg/tabletta), mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték (címke szerint: C-vitamin: 300 mg/tabletta, B6-vitamin: 6,0 mg/tabletta). Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek a mért értékek megfeleltek, a magyar nyelvű tájékoztató volt hibás.
  • A „TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz” megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.
  • A „BELLY-FIT® étrend-kiegészítő – erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva” – termékben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobaktérium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárdos mennyiségnek volt feltüntetve.


Ezek a jelölések megtéveszthetik a vásárlókat, ezért a hatóság eljárásokat indított.

A hatóság ugyanakkor pozitívumként értékeli, hogy a vitamin- és/vagy ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítők többsége még a címkén jelölt mennyiségnél is többet tartalmaz ezen anyagokból. Ám arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki egy terméken ellentétes információkat talál (például a magyar és a külföldi címke eltérő összetételi jelölést tartalmaz), úgy érdemes másik terméket választania.