Akár több mint 30 pártból választhatunk EU-s képviselőt

Fotó: Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA / Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA

-

Már harminc pártot vett nyilvántartásba a május 25-i európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges.


Az Európai Parlament 751 képviselőjét közvetlenül az európai polgárok választják; mindenki otthon, a saját országában szavaz a pártok listájára, arányos választási rendszerben. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 22-ig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél. Az EP-választásokat május 22-25 között tartják. Minden tagországnak meghatározott számú képviselői helye van, népességétől függően, Magyarországnak például 21. Viszonyításképpen: a legtöbb hellyel, 96-tal Németország rendelkezik, a legkevesebb pedig Máltának, Ciprusnak, Luxemburgnak és Észtországnak jut, ők hat képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. A megválasztott képviselők nyolc nagy európai pártcsaládba tömörülnek, a 2009-2014-es parlamenti ciklusban a néppártiak, a szocialisták, valamint a liberálisok alkothatták a legnagyobb frakciót.


Az NVB eddig a következő pártokat vette nyilvántartásába: Magyar Szocialista Párt, Magyar Republikánus Politikai Párt, Együtt - A Korszakváltók Pártja, Modern Magyarország Mozgalom Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Demokratikus Koalíció, Tégy! Ne Tűrj Tovább! Párt, Összefogás Párt, Magyar Liberális Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Lehet Más a Politika, Zöldek Pártja, Összefogás a Civilekért, Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt, Alternatív Magyar Néppárt, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Seres Mária Szövetségesei, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Magyar Igazság és Élet Pártja és az Összefogás Magyarországért Párt, A Haza Nem Eladó Mozgalom, Európai Föderalista Párt, Vállalkozók Szövetsége a Reformokért párt, a Magyar Gazdaság Párt valamint a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt.