Akár Szabadkáig is meghosszabbítaná a vásárhelyi villamost Orbán

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Modern városok program utolsó állomása Hódmezővásárhely volt. 23 településsel 3400 milliárd forint értékben kötöttek megállapodást.


Hódmezővásárhely régi magyar történelmi tradíciót, létformát és kultúrát folytat és őriz meg a jövő számára, amiért köszönet illeti – mondta Orbán Viktor azután, hogy a Modern városok program keretében megállapodást írt alá a város polgármesterével, Almási Istvánnal. Hódmezővásárhelyen 1990 óta minden választáson a polgári, nemzeti, keresztény oldal jelöltjei kaptak bizalmat – mondta a kormányfő, aki szerint a politikában nincs olyan barátság, amely megelőzné a haza érdekét.

A megállapodás szerint a kormány támogatja a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő tram-train építését, a beruházást azonban ésszerű áron kell megvalósítani, és megvizsgálni, hogy a nemzetpolitikai célokkal egyezően miként lehet a vonalat meghosszabbítani Szabadkáig. A részben technikai, részben határrendészeti kérdésekről megkezdik a tárgyalást a szerb kormánnyal.

Száz hektárral bővítik Hódmezővásárhely ipari parkját, a szükséges területet az állam vásárolja meg. Támogatást kapnak azok a feldolgozóipari vállalkozások, melyek Hódmezővásárhelyen tervezik fejleszteni kapacitásaikat. Tárgyalások kezdődnek egy nagyméretű naperőmű-park létesítéséről állami beruházásban – mondta Orbán. A városban új könyvtár és tudásközpont épül 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanennyiből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét.

Megbeszélések indulnak arról, hogy miként kapcsolódhat be a város az agrár felsőoktatás rendszerének vérkeringésébe. Amennyiben a következő választáson is bizalmat kap a kormány, értelmes átszervezéseket hajtanak végre ezen a területen – mondta a miniszterelnök. Az országban először Hódmezővásárhelyen történhet meg egy tízemeletes ház visszabontása, ha erről a lakókkal meg lehet állapodni – mondta Orbán.

Megállapodás született 117 kilométer hosszúságú, turisztikai célú külterületi kerékpárút-rendszer építéséről. Döntöttek a hódmezővásárhelyi laktanya infrastrukturális fejlesztéséről, valamint egy új honvéd középiskola és kollégium létrehozásáról és arról, megvizsgálják miként kaphat a városban működő kórház honvéd kórházi minősítést.

A Modern városok program utolsó állomásán a kormányfő azt mondta, összesen 3400 milliárd forint értékben kötöttek megállapodást 23 településsel. A megállapodások alapját az önkormányzatok adósságkonszolidációja jelentette, az összes települést illetően 1369 milliárd forintnyi adósságot vettek le az önkormányzatok válláról.

A miniszterelnök szerint a helyiek össze tudnak rakni olyan programokat, amelyekből kikerekedik egy nemzeti városfejlesztési program, tehát jó döntés volt a városokkal külön-külön megállapodni. A nagyobb városokkal folytatott egyeztetésekkel párhuzamosan tárgyalások folytak a megyei közgyűlésekkel a kis és közepes városok fejlesztéséről, de szükség lesz a falvakat érintő a munkahelyteremtést, a szolgáltatások fejlesztését, az otthonteremtést segítő programra is.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint előremutató és hasznos tárgyalást folytattak a miniszterelnökkel. A hódmezővásárhelyiek nyertesei a szerződésnek, amely új távlatokat nyit a város életében – mondta Almási.

A város gazdaságában meghatározó az agrárium. Hódmezővásárhely alkalmas arra, hogy regionális agrárigazgatási központtá váljon és a mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar is megerősödjön – mondta a polgármester.

A miniszterelnök szerint a kormány készséggel tárgyal New York állam kormányzójával a CEU-ról. Szerinte a felsőoktatási törvény módosítása két másik amerikai egyetemet is érint, az egyik esetében már hamarosan aláírhatják a megállapodást.

A magyar-amerikai kapcsolatok nem indokolják a négyszemközti megbeszélést az amerikai elnökkel – mondta Orbán. Szerinte a két ország politikai kapcsolatai jobbak, mint voltak a demokrata kormányzat idején, és ha bármilyen okból indokolt volna sürgősen egyeztetni, arra meglennének a lehetőségek.