Akkor már most vasárnap mehetünk bevásárolni?

Fotó: MTI / Kozma István

-

Számos tényezőtől függ, hogy mikor nyitnak ki újra a boltok vasárnap. Rövid távon nagy felfordulás alakulhat ki a kiskereskedelemben, a bérekről komoly viták várhatóak, de problémát okozhat a munkaerőhiány, illetve a szerződések átírása is.


„Az első gondolatom az volt, hogy meglepett az a gyorsaság, amivel a kormány döntött a vasárnapi boltzár eltörléséről” – mondta a VS.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ugyancsak meglepetésének adott hangot Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki szerint győzött a politikai szempont, a kormány semmiképpen sem akart népszavazást, mert annak jóval nagyobb politikai kára lehetett volna, mint ha maguk mennek elébe a kérdésnek.

Rogán Antal hétfőn délben jelentette be, hogy feloldják a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kiskereskedelemben, a kormány már be is nyújtotta a módosítót, amelyet már kedden megszavazhat a parlament (a KDNP várhatóan tartózkodni fog a szavazáskor). Ugyanakkor nagyon sok mindentől függ, hogy már most vasárnap kinyithatnak-e a boltok: a jogszabályt Áder János köztársasági elnöknek is alá kell írnia, és meg kell jelennie a Magyar Közlönyben. Az érintett kereskedelmi cégeknek is van tennivalójuk, hiszen többek közt módosítaniuk kell a pénztárosok, a takarítók, a biztonsági őrök munkaszerződéseit, de néhány esetben elképzelhető az is, hogy a bolt helyére vonatkozó bérleti szerződésen is változtatni kell.

Gondot okozhat az is, hogy a nagy cégek átszervezték a műszakokat, az éjszakai beszállítást, így, mivel a kormány senkivel sem egyeztetett, átmenetileg jó nagy felfordulás jöhet – véli Sáling. Mint mondta, a kereskedelemben szűkös a létszám, ráadásul az alacsony bérek, a nagy munkaidő miatt nagyon nagy a fluktuáció, így kérdéses, hogy a cégek honnan fognak rövid időn belül új munkaerőt találni.Van tehát egy átfutási idő, ám mivel az üzletek egymással is versenyeznek, várhatóan legkésőbb a jövő vasárnap a túlnyomó többségük már nyitva lesz – vélte Vámos, hozzátéve: amennyiben a kormány gyorsan végigviszi a kérdést, úgy akár már a mostani hétvégén is lehet majd vásárolni.

Természetesen megkerestük a kiskereskedelmi hálózatokat is, ám mivel őket is meglepte a kormány, többen időt kértek a válaszadásra. Akik reagáltak,leginkább csak diplomatikus válaszokat küldtek. A Lidl Magyarország például „tudomásul veszi a törvény módosítását, és annak hatálybalépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fog folytatni”. Hasonlóan fogalmazott az Aldi is, mely szerint „a hatályos jogszabályok szerint alakította ki 107 magyarországi üzletének nyitva tartását és a jövőben is jogkövető módon a mindenkori hatályos jogszabályok alapján fog eljárni".

A Tesco szerint céljuk, hogy a mindig hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudják kínálni, a törvénymódosítási javaslatot jelenleg is vizsgálják. A CBA pedig azt írta válaszában, hogy minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését: ha megszavazzák a vasárnapi nyitvatartás korlátozásáról szóló törvény eltörlését, „nyilván azt is elfogadjuk”. Állításuk szerint amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak – például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban –, akkor tudnak majd cselekvési tervet alkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni.

A legkonkrétabb választ a Spar küldte lapunknak: „A vasárnapi zárvatartás eltörlése esetén arra fogunk törekedni, hogy megteremtsük az újranyitás feltételeit. A vasárnapi nyitvatartás természetesen – ahogy a törvény bevezetését megelőzően – csak azon áruházainkat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek.”A bérekről még lehet vita

Vámos szerint „nagyon ésszerű” volt, hogy a kormány változtatás nélkül azt az állapotot állítja majd vissza, amely a vasárnapi boltzár előtt volt, mint mondta, így sportszerű, aztán majd lehet vitatkozni a vasárnapi pótlék 50 százalékos mértékéről.

Nem értett vele egyet Sáling József, aki szerint ha visszaáll a régi rend, akkor a pótlékkérdést is rendezni kell. Az 50 százalékot szerinte a dolgozók keveslik, és megjegyezte, hogy azon az öt vasárnapon, amikor tavaly nyitva tarthattak a boltok, 100 százalékos bérpótlékot fizettek az alkalmazottaknak.A KASZ vezetője szerint a munkavállalók az utóbbi másfél évben már megszokták, hogy a vasárnap pihenőnap, ezért a fő szempont, hogy maradjon meg a vasárnap „általános pihenőjellege”, ha pedig mégis dolgozni kell, akkor legalább tisztességes pótlékot kapjanak a dolgozók. Ugyanakkor Sáling szerint elképzelhető, hogy a fentebb említett munkaerőhiány a bérek emelkedését hozza majd magával. Erre pedig szükség is lenne, hiszen a szakszervezeti vezető számításai szerint egy átlagos pénztáros két átdolgozott vasárnappal maximum havi 4 ezer forint pluszt tudott eltenni, így a fizetések emelkedése sokkal nagyobb hatással lenne a szektorra, mint a pótlék megemelése.

„Bár a kutatók szerint ha minden bolt nyitva van vasárnap, akkor az egy élhetőbb országot eredményez, ám vasárnap nem jó dolgozni. Kevés a kiskereskedelemben dolgozók létszáma, akik emiatt már leterheltek, így nem jó dolog újra rászabadítani a vasárnapot a szektorra, nem örülök neki” – mondta Sáling.


Mi lesz éjszaka és karácsonykor?

A kormány által benyújtott törvénymódosításban az szerepel, hogy bár a kormány egyetért azzal az alapelvvel, hogy vasárnap senkit se lehessen munkára kényszeríteni, a vasárnapi munkavégzés tilalma azonban az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. „Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikert meggyőznünk” – olvasható az előterjesztésben.

Mint írták, a kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott „kényszerbetelepítés” elleni egységes fellépés, ezért is döntöttek a boltzár eltörlése mellett.

A parlament honlapjára feltöltött anyag szerint ha hatályba lép a módosítás, akkor „az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg”. Azért nem minden korlátozást törölnek el, így például december 24-én (a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek kivételével) 14 óráig tarthatnak nyitva a boltok.

Újra kinyithatnak viszont az éjjel-nappalik (a jelenleg még hatályos törvényben ugyanis az éjszakai nyitvatartást is egységesen tiltották). A most benyújtott módosító szerint a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartását, de „veszélyes mértékű zaj” esetén a kereskedelmi hatóság is korlátozhatja az éjszakai nyitvatartást.


A vallás és a multik szívatása

A vasárnapi boltzár ötletét a KDNP vetette fel, akkor a munkavállalók védelmét, a pihenés és a családi együttlét fontosságát hangsúlyozták, de többször elhangzott az is, hogy a keresztény vallásban is hagyományosan pihenőnap a vasárnap. A kisebbik kormánypártnak nem a semmiből jött az ötlete, már 2007 óta kampányoltak a szabad vasárnap ötletével. Ez egyébként eredetileg nemcsak a kereskedelemre vonatkozott volna, hanem az ipari üzemekre is.


Bolt, bevásárlás, polc, áru,


A kisebbik kormánypárt képviselői először még ellenzékben, 2009-ben nyújtották be javaslatukat, de az akkori, baloldali többség nem támogatta, olyannyira, hogy még a bizottságban sem került napirendre. A kormányváltás után, 2010 novemberében ismét benyújtották, de sokáig nem jártak sikerrel.

Először úgy tűnt, hogy a 2014-es javaslatukat sem övezi siker, hiszen Varga Mihály az ötlet nyilvánosságra kerülése után azt mondta, hogy „amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami, vagy nincs.” (Még 13, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos remek idézetet ide kattintva olvashat.)

Bár a fenti Varga-mondat novemberben hangzott el, hamar letörték a nemzetgazdasági miniszter ellenállását, hiszen decemberben a parlament el is fogadta a módosítást. A döntés sosem aratott sikert a választópolgárok körében, az Ipsos például a bevezetés utáni fél évben mérte az adatokat, és azt hozta ki, hogy a magyar lakosság több mint kétharmada (68 százalék) inkább nem, vagy egyáltalán nem értett egyet a kötelező vasárnapi boltzárral.

Kövér László tavaly márciusban a rosszul elmagyarázott intézkedések közé sorolta az üzletek vasárnapi zárvatartását, amelyet szerinte az ellenzék sikeresen sulykolt úgy, mint valami bigott katolikus összeesküvést. A házelnök szerint viszont nem akarják templomba terelni az embereket – hiszen az kegyelem kérdése, nem pedig politikai döntésé –, hanem a kiskereskedelmi rendszer átalakításáról szól. A lépéssel ugyanis évi százmilliárd forintot irányítanak át a multiktól a családi vállalkozásokhoz azzal, hogy bezárnak vasárnap az üzletek.


Több vagy kevesebb dolgozó?

A bevezetés óta Varga Mihály is máshogy látja a kérdést, a visszavonásról szóló bejelentéskor például azt hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmi forgalom szerkezetében és növekedésében alapvető változás nem következett be, sőt 6,5 százalékkal még nőtt is a kiskereskedelmi forgalom.

Szerinte az üzletek döntő többsége növelni tudta a forgalmát. Egyetlen területen csökkent a forgalom, mégpedig a gépjármű- és járműalkatrész boltokban, de ez Varga szerint inkább az online kereskedelem előretörése miatt történt. Varga azt is hangsúlyozta, hogy 2015-ben nőtt a kiskereskedelmi üzletekben dolgozók létszáma, így tavaly év végén már 3300 fővel többen dolgoztak a szektorban, mint év elején, ami 1,8 százalékos növekedés.

Az NGM vezetője megemlítette azt is, hogy – bár itt még csak részleges adatok állnak rendelkezésre – a nagyobb üzletek irányából a kisebb boltok felé mozdultak a vásárlók, azaz inkább a kisebbeknek nőtt a forgalma.


Bolt, bevásárlás, polc, áru,


Ezzel kapcsolatban Vámos György is elismerte a VS.hu-nak, hogy a korábbi félelmeik a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozóan nem váltak valósággá, azaz visszaesés helyett nőtt a piac. Ugyanakkor az OKSZ főtitkára szerint a szektorban foglalkoztatottak teljes körében tavaly 9 ezer fős létszámcsökkenés történt. Mint mondta, az általa és Varga által közölt számok közötti különbség úgy jött ki, hogy a KSH kétfajta statisztikát vezet. Az NGM vezetője csak a négy főnél nagyobb vállalkozásokat érintő adatokat közölte, ám a szektor egészét nézve már az általa közölt szám a helytálló. Azaz a boltzár bevezetése leginkább a családi cégeket érintette rosszul, ők azok, akik közül többnek be kellett zárnia a vasárnapi nyitvatartás tilalma miatt – hangsúlyozta Vámos.


Ezt támasztja alá egyébként a Nielsen friss, hétfőn publikált felmérése is, mely szerint egy év alatt 5 százalékkal csökkent az élelmiszerboltok száma Magyarországon, csak a déli megyékből közel ötszáz üzlet tűnt el. A piackutató cég szerint 2016 elején 16 869 általános élelmiszerüzlet működött Magyarországon. Főleg a hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek száma csökkent, az 51–200 négyzetméteres boltok száma 7, az 50 négyzetméteres és kisebb üzleteké pedig 4 százalékkal lett kevesebb egyik évről a másikra. A délkeleti megyékben 9, délnyugaton 8, északnyugaton pedig 5 százalékkal kevesebb élelmiszerüzletet regisztráltak. A Budapestet és Pest megyét magában foglaló centrumban 3, északkeleten 2 százalékkal kevesebb élelmiszerüzlet működik.

Az 51–200 négyzetméteres boltok ezzel egyidejűleg mégis 7 százalékkal tudták növelni forgalmukat a teljes élelmiszer-kiskereskedelem 4 százalékos átlagával szemben. A Nielsen szerint ennek magyarázata, hogy változnak a vásárlási szokások, jobban számít a kényelem, így a fogyasztók egy része számára előtérbe kerültek a lakóhelyhez közeli boltok. Az 50 négyzetméteres és kisebb üzletekre azonban ez nem érvényes, forgalmuk tovább csökkent – olvasható a kutatásban.