Akár már másnap hazavihetnék az újszülötteket

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Az édesanya kérésére, problémamentes terhesség és szülés után távozhatnának a kórházból.


Akár már a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint – írja Magyar Nemzet. A lap szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhetne, de félő: a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt. Feltétel még, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban legyen.

Hercegh Szabolcs szülész-nőgyógyász szerint nagy dolog, hogy „Magyarországon nem szórják ki" a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell. Óriási vívmány, hogy Magyarországon 3 napot lehet bent tölteni. A magánintézményekben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, ami azt jelenti, hogy a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba. Ezt az opciót viszont nagyon kevesen választják, a kismamák körülbelül 5 százaléka, általában azok, akiknek már nem az első szülése volt.