Akár már hétfőn megalakulhat a görög Sziriza új kormánya

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Ha sikerül megállapodniuk a koalícióban a legkisebb támogatottsággal bejutó ANEL-lel.


A szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,47 százalékát kapta, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot szerzett, a harmadik a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt lett a szavazatok 7 százalékával. Rajtuk kívül még öt párt – kettő választási szövetségben – jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.


Görögországban hagyományosan magas a választási részvétel, legutóbb januárban is 63,3 százalékos volt, most már csak 56,5 százalékuk ment el a voksolásra.

Cipraszéknak a többsége is meglesz, ha sikerül megegyezniük az ANEL-lel, hiszen a 300 tagú parlamentben 155 lesz az övék, ebből 145 Sziriza képviselő. Az Új Demokrácia 75 helyet szerzett meg.


A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez országunk népének  győzelme

– hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Mint mondta, pártja – az országot kormányozva – hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, „túl kemény ahhoz, hogy elhaljon”.

„Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is” – mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért. Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.


A Sziriza és az ANEL kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de a mostaninál nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték.

Ciprasz a múlt hónapban lemondott, miután pártjában fellázadtak a hitelezők szigorú feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Ciprasz részéről ez politikai pálfordulással felérő döntés volt, tekintettel arra, hogy a megszorító intézkedések elutasításának ígéretével nyerte meg az előző választást.