Akár magyar érmet is hozhatnak Rióban a sportágromboló szabályok

Fotó: MTI / MOB/Szalmás Péter

-

Ötödik olimpiájára készül Sidi Péter, az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar puskása, aki továbbra sincs kibékülve a londoni játékok után bevezetett új szabályokkal, mégis lehet, hogy éppen ezek hoznak majd neki szerencsét Rióban.


„Azzal, hogy az alapversenyek eredményeit a finálékban törlik, nem lehet egyetérteni, én egyetlen olyan szakemberrel vagy lövővel sem beszéltem még, akinek ez tetszene, de ez van, muszáj volt hozzászokni” – mondta az MTI-nek a világ- és hétszeres Európa-bajnok komáromi lövő, aki szerint a változtatásokkal a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná tették a versenyeket.


Sportágromboló ez a rendszer, melyben tulajdonképpen mindig más nyer, így pedig eltűnnek a legendák a sportlövészetből.

A 37 éves puskás arra is felhívta a figyelmet, hogy a legritkább esetben nyeri az a versenyt, aki az alapban kimagaslóan lőtt, mert egy-egy kiugró 60 – vagy összetett esetén 120 – lövéses eredmény rengeteget kivesz fejben a lövőkből, ráadásul igazából értelme sincs, hiszen a fináléban teljesen mindegy, milyen produkcióval jut oda a sportoló.


Sidi szerint eltűnnek a legendák


„Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha a maratonfutókat 42 kilométer után megállítanák, és az aranyéremről az utolsó közel 200 méteren rendezett sprint döntene” – érzékeltette a nehézségeket Sidi, aki szerint a legjobb az, ha közepes eredménnyel, kevesebb energia ráfordításával a negyedik-ötödik helyen jut valaki a fináléba, de persze erre nem lehet játszani.

Minden ellenérzésével együtt az elmúlt évek során azért hozzászokott az új szabályokhoz, és úgy érzi, egyre jobban tud teljesíteni a mostani körülmények között is, amit bizonyít, hogy a háromból két szakágban, légpuskában és az 50 méteres összetett számban is az első 10-ben található a ranglistán. A tavalyi első, csangvoni világkupán 10 méteren aranyéremmel szerezte meg a riói kvótát, de az idei első vk-n, Bangkokban is finálés volt – méghozzá nagyszerű alaperedménnyel, mely a régi rendszerben 600 körrel abszolút világcsúcs lett volna –, és negyedik lett légpuskában.


Pályafutása első olimpiai érmére hajt


Sidi Péter számára ugyanakkor jelenleg nem fontosak a nemzetközi versenyeken elért eredmények, egyetlen célja, hogy Rióban jól szerepeljen, és ötödik olimpiáján végre dobogóra állhasson. „A felkészülés során az a legfontosabb, hogy megtaláljam a tökéletes beállításokat, és minél jobban felkészüljek azokon a játékokra” – hangsúlyozta Sidi, hozzátéve, hogy idén hozzájutott a legmodernebb kisöbű szabadpuskához, amely elengedhetetlen a dobogós szerepléshez, ugyanakkor idő kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja a fegyvert.

„A mi sportágunkban milliméterek döntenek, ezért szükség van a legjobb fegyverre. A helyzet most azért nehéz egy kicsit, mert általában fél-egy év kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja és beállítsa valaki az új puskát, nekem viszont ennyi időm nincsen. Ezért most a szokásosnál is fontosabb számomra, hogy ott legyek mind a négy világkupaversenyen.”