Akár hetekig is eléldegélhetnek a bacik a kezén

Fotó: Stockphoto / Maxim Kostenko

-

Mára is jutott egy világnap: a kézhigiéniát ünnepeljük. Ennek apropóján jobban teszi, ha legalább ma különösen nagy gondot fordít a kézmosásra, az ÁNTSZ szerint ugyanis néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön, az ujjainkon. Felsorolunk mindent, amit a koszos tenyérről és a tiszta kéz fontosságáról tudni kell.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed, és a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.


Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon. Egyes baktériumok akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni.


Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. Alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések csaknem fele, a légúti fertőzések mintegy negyede megelőzhető.

Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt Magyarországon is az antibiotikumrezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában az antibiotikumok helytelen, illetve túlzott alkalmazása játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe – olvasható az ÁNTSZ közleményében.


Az Országos Epidemiológiai Központ a közelmúltban több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött továbbképzést a kézfertőtlenítésről a szociális ellátást nyújtó intézményekben dolgozóknak, aminek eredményeként az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett az alkoholalapú kézfertőtlenítő szerek alkalmazása.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: moss kezet!” jelszóval, azóta minden évben május 5-én van a kézhigiénés világnap, amelyhez Magyarország 2010-ben csatlakozott.