Akár fel is függeszthetik az akkreditációs bizottság európai tagságát

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Akár fel is függeszthetik a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság európai tagságát, ha jövő novemberig nem pótolják a törvényi hiányosságokat. Az MSZP szerint a felfüggesztés már meg is történt.


Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke a VS.hu-nak beszámolt az európai minőségügyi társaság tavalyi vizsgálatáról, amely szerint a törvényi szabályozás veszélyezteti a szervezet finanszírozását és függetlenségét is. Balázs Ervin szerint az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) - amelynek a MAB is tagja - ugyan fenntartotta a magyar szervezet teljes jogú tagságát, ám ellenőrző vizsgálatot írt elő arra vonatkozóan, hogy teljesülnek-e az európai sztenderdek követelményei.

A MAB tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumát mint finanszírozót, és arra kérte, hogy a tárca orvosolja a felmerült kifogásokat. Balázs Ervin hangsúlyozta, hogy a MAB működését nem  bírálták, sőt nemrégiben két tagjukat is beválasztották az európai testület szakértői bizottságába

Az MSZP viszont úgy tudja, hogy máris felfüggesztették tagságunkat a nemzetközi szervezetben. Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, egykori oktatási miniszter szerint a döntésről a szervezet elnöke már hetekkel ezelőtt értesítette a MAB elnökét. A politikus azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul adjon tájékoztatást az ügyben.


Mi az a MAB?

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület.

A szervezet minőséghitelesítést végez, azaz megvizsgálja, hogy egy adott intézmény vagy program megfelel-e a minőségi követelményeknek. Ha igen, akkor hitelesíti, „akkreditálja" a vizsgált intézményt vagy programot. Két fő tevékenységi köre tehát az intézmények, karok és programok akkreditációja.

A MAB egyéb tevékenységei között szerepel egyebek mellett az egyetemi tanári pályázatok véleményezése, az intézményi doktori és habilitációs szabályzatok véleményezése, állásfoglalás a felsőoktatás minőségét érintő különböző kérdésekben.