Akár egymillió vásárlónak is tartozhat a becsődölt Air Berlin

Fotó: DPA / FEDERICO GAMBARINI

-

Több százezer érvénytelenné vált menetjegy vásárlója követelheti vissza a pénzét az Air Berlintől, ami október 27-én csődöt jelentett.


Legalább 700 ezer, de az is lehet, hogy akár egymillió hitelezőnek tartozik a csődbe ment Air Berlin. Legnagyobb részük magánszemély, aki jegyet vett a légitársaság járataira, de az október 27-ei csődjelentés miatt nem tudtak elutazni.
Az Air Berlin csak az augusztus 15. után vásárolt jegyek árát téríti vissza, ekkor jelentették be, hogy fizetésképtelenek. Akik augusztus 15. előtt vásárolták a jegyüket, kártérítést követelhetnek a társaságtól.
Az Air Berlin legnagyobb része a Lufthansa légitársasághoz kerül: ők 81 repülőgépet vásárolnak meg személyzettel és repülőtér-használati jogokkal együtt. A Lufthansa az Eurowings nevű diszkont légitársasághoz csatolja az Air Berlintől megvett részt, ők fogják üzemeltetni a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. Az EasyJet brit légitársaság 25 repülőgépet vesz át személyzettel és repülőtér-használati jogokkal együtt.