Akár egymilliárd áldozata lehet a dohányzásnak ebben az évszázadban

Fotó: włodi (CC-BY-SA 2.0) / Flickr / włodi (CC-BY-SA 2.0) / Flickr

-

Ezért most kutatók dohánymentessé tennék a világot 2040-re.


Egy nemzetközi szakértői csoport a The Lancet brit orvosi szaklap legújabb kiadásában jelentette meg felhívását, amely szerint, ha 2040-ben még mindig dohányoznak az emberek, akkor ebben az évszázadban egymilliárd halálos áldozata lehet a dohányzásnak.


Ezért a közegészségügy vezető szakemberei a dohány értékesítésének megszüntetését követelik 2040-ig. Úgy vélik, hogy politikai támogatással és a dohányipar elleni, tudományos alapokon nyugvó akciókkal kevesebb mint három évtized alatt lehetséges a „dohánymentes” világ kialakítása, ahol a felnőttek alig öt százaléka dohányzik.

A felhívás koordinátorai, Robert Beaglehole és Ruth Bonita, az Aucklandi Egyetem munkatársai szerint az ENSZ-nek gyors és szigorú erőfeszítéseket kell tennie a dohánytermékek eladásával és fogyasztásával szemben.

Ha a dohányfogyasztás visszaszorítását célzó erőfeszítések nem elég gyorsak, erre az évszázadra egymilliárd olyan haláleset várható, amely a dohányzással vagy a dohányfogyasztás más formáival áll összefüggésben – áll a lapban.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint jelenleg évente világszerte hatmillióan halnak meg a dohányzás következményei miatt.

Bilano Ver, a Tokiói Egyetem globális egészségpolitikai osztályának munkatársa és a tanulmány társszerzői 1990-től elemezték a világ dohányfogyasztásának változásait, és megbecsülték a 2025-ig várható változásokat.


Az elmúlt évtizedben (2000 és 2010 között) a dohányzás gyakorisága a vizsgált 170 országból a férfiaknál 125 országban, a nőknél 156 országban csökkent. Ha ez a trend folytatódik is, a kitűzött célt csak az államok egyötödében érhetjük el, és 2025-ben még mindig világszerte 1,1 milliárd dohányos lesz. A leggyorsabban Afrikában és a Földközi-tenger keleti medencéjének országaiban növekszik a dohányosok száma

– fejtették ki a szakértők.


Évente világszerte csaknem 1,6 millió esetben diagnosztizálnak tüdőrákot. Az érintettek 85 százaléka ebben a betegségben hal meg – figyelmeztetett a veszélyre nemrég Robert Pirker bécsi onkológus a tüdőrák elleni közép-európai kezdeményezés harmadik találkozóján Bécsben.