Akár egy évig is nagykövet nélkül maradhat az USA budapesti követsége

Forrás: Amerikai nagykövetség, Budapest

-

Hónapokig, de lehet, hogy egy évig sem lesz utóda Colleen Bell amerikai nagykövetnek Budapesten. Tavaly karácsonykor a kormány még azt remélte, hogy egy Trump-rokon érkezik a Szabadság térre, most a közép-európai térséget jól ismerő karrier-diplomatát látnának a legszívesebben.


A múlt heti "holland affér" ráirányította a figyelmet a nagyköveti kinevezésekre, és arra, milyen hosszú ideig működhet egy nagykövetség nagykövet nélkül, ideiglenes ügyvivő irányításával. Elvileg akár évekig – írja az atv.hu. "Colleen Bell utódára, az új amerikai nagykövet kinevezésére lehet, hogy hónapokig várni kell, de még az is előfordulhat, hogy akár egy évig" – mondta egy, a magyar-amerikai viszonyt kitűnően ismerő, magas rangú kormányzati politikus a lapnak.

Az sem kizárt, hogy a jövő évi magyar parlamenti választás előtt nem lesz kinevezett nagykövet. A lap forrása szerint nem Magyarországnak vagy az Orbán-kormánynak szól, mert a washingtoni szenátus a nyárig mindössze 6 új nagykövetet hagyott jóvá. Ők a kulcsposztokat töltik be: az ENSZ-ban, Kínában és Izraelben foglalták el állomáshelyüket.

A magyar diplomácia tavaly karácsony előtt abban reménykedett, hogy Bell távozása után „egy Trump-rokon” lehet majd az új budapesti nagykövet. Connie Mack, a magyar kormány amerikai lobbistája júniusban némiképp csalódottan nyilatkozott a Magyar Időknek: egy hónappal ezelőtt várták a jelölést, "de valami közbejött".

A budapesti nagyköveti posztra az egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. A Mandiner korábban azt írta, hogy Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége erdélyi magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban esélyesnek tartották az egykori tévés műsorvezetőt Susan Hutchinsont, Washington állam republikánus vezetőjét is, aki Trump támogatói között volt. A hírek szerint ő szívesen jönne Budapestre. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

A kormányban állítólag az az álláspont, hogy a magyar-amerikai kapcsolatot és a közép-európai térséget jól ismerő karrierdiplomata lenne a legjobb választás. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén.