Akár 7,5 évet is kaphat a menekülteket rugdosó operatőr

-

A Magyar Helsinki Bizottság tette helyre, mekkora büntetést kaphat a nő. Akinek egyébként a kollégája sem volt túl kedves.


A Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalára tett ki egy bejegyzést, amelyben a menekülteket rugdosó operatőr tettének jogi következményeiről írt. A jogvédő szervezet szerint aki valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz valakit, annak a cselekedete közösség tagja elleni erőszaknak minősül, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Hogy az operatőr előítéletből tette mindezt, az valószínűsíthető, hiszen a felvételek alapján csak menekültekbe rúgott bele.

Büntetése ugyanakkor akár 1-től 7,5 év is lehet, mert több embert is megrugdosott, ami felveti a közösség tagja elleni többrendbeli erőszak megalapozott gyanúját.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy nyomoznak-e az ügyben, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


Ez a jogi helyzet az N1 TV azóta már kirúgott operatőrének menekültrugdosása kapcsán A Büntető Törvénykönyv szerint...

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on 2015. szeptember 9.

A legemblematikusabb felvétel

Az N1TV operatőrének cselekedete az egész nemzetközi médiát bejárta, minden nagy újság és portál írt róla az Egyesült Államoktól kezdve Ausztráliáig.


A több mint 600 ezer tagot számláló Újságírók Nemzetközi Szervezete (International Federation of Journalists) is elítélte a rugdosódást, és üdvözölte az N1TV lépését, hogy kirúgta munkatársát.A Bors beszélt a tévé főszerkesztőjével, Kisberk Szabolccsal, aki nem tudja utolérni az azonnali hatállyal elbocsátott operatőrt, mert telefonja ki van kapcsolva. Kisberk szerint:


Mielőbb bocsánatot kellene kérnie. Nyilván nem úgy küldtük Röszkére, hogy bárkit is rúgjon meg, sokat volt már a határnál, többször a menekültek között is. Pontosan tudnia kellett, hogy ilyet nem szabad tenni.

A rugdosásról két videót is talál itt, az egyiken az operatőr egy gyerekét a kezében tartó férfit rúg fel úgy, hogy az a gyerekkel együtt elesik, míg a másikon előbb egy férfiba, majd egy nőbe is belerúg.


Az N1TV saját videójában maga a rugdosás nem látszik, azt viszont hallani, hogy a stáb egyik tagja felsóhajt:


Egy kis vízágyút már!