Akár 30 millió embert is elvághat a külvilágtól az amerikai hóvihar

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Rendkívüli állapotot hirdettek öt amerikai államban – Pennsylvaniában, Tennesseeben, Marylandben, Virginiában Észak-Karolinában –, valamint Washingtonban a hóvihar miatt. Péntek délutánra várják csak a vihar javát.


75 millió ember van a vihar útjában, ebből 30 milliót különösen fenyeget a következő napok időjárása az Egyesült Államokban – írta a CNN. A tengerparti államokban tornádó és 100 kilométer per órás szél is előfordulhat. Az érintett részeken 60 centiméter hó hullhat, de Washingtonban akár 75 centiméter is lehet.


Már most is komoly fennakadások vannak az utakon, Virginiában 767 baleset történt, valamint a rendőrség 392 hívást kapott csütörtökön elakadt járművek miatt, sokan ezért nem is tudtak hazautazni már este.

Egy férfit Marylandben halálra gázolt egy hóeke. Szintén szerencsétlenül járt egy 19 éves férfi Tennesseeben, aki autójával lehajtott az útról, és szörnyethalt. Az utak rossz állapotának köszönhetően történt egy baleset Észak-Karolinában is, ahol két ember vesztette életét.

Észak-Karolinában az iskolák, templomok és állami hivatalok is zárva tartanak pénteken. A keleti part számos államában mondtak le előadásokat és rendezvényeket az időjárásra hivatkozva.

Több mint 4500 pénteki és szombati repülőjáratot töröltek az időjárás miatt, Barack Obama amerikai elnök is Washingtonban ragadt a zord körülmények miatt.


Még csak most jön a java

Ez még csak a kezdet, ugyanis a hóvihar csúcspontja – ottani idő szerint – péntek délután lesz. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, maradjon biztonságos helyen.


Az emberek láthatóan készültek a viharra, ugyanis a boltok polcait szinte teljesen kiürítették, így arra is felkészültek, ha el lesznek vágva a külvilágtól.