Akár 30 milliárd forintnyi összeget is zárolhattak a FIFA számláin

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Miközben Sepp Blatter az etikai bizottság előtt ad számot viselt dolgairól, az amerikai hatóságok több FIFA-számlát is zároltak.


A hírt a svájci igazságügyi minisztérium jelentette, annyi kiegészítéssel, hogy a FIFA ügyeiben nyomozó amerikai hatóságok szerint megalapozott a gyanú, hogy a számlákon „korrupciós pénzek” is vannak – írja a BBC.


Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összegről van szó, a svájci lapok 50-100 millió svájci frank (15-30 milliárd forint) közötti summáról írnak.

Eközben Sepp Blatter megérkezett Zürichbe, hogy válaszoljon az etikai bizottság kérdéseire, és bebizonyítsa ártatlanságát, elsősorban a Michel Platini felfüggesztett UEFA-elnökkel közösen „vitt” 1,5 millió eurós, erősen vitatott kifizetés ügyében.


Sepp Blatter megérkezik a FIFA főhadiszllására


Blatter az Év svájci embere

Közben a Die Weltwoche című lap egy meghökkentő fordulattal Sepp Blattert választotta meg az Év emberének. „Ez a lap szeret provokálni. Ha mindenki egyetért valamiben, akkor az ellenkezőjét állítja” - kommentálta a választást a Süddeutsche.de honlap. „Valójában diplomát érdemelnék azért, amit a FIFA-nál elértem” – jelentette ki egyszer Blatter, és Roger Köppel, a Weltwoche főszerkesztője valami hasonló kitüntetésben részesítette a férfit, aki Köppel szavaival „független, semleges és sem Európára, sem Amerikára nem hallgat”. A főszerkesztő kissé cinikusan egyetlen hibát ró fel Blatternek: „túlságosan defenzív” beszédet tartott a lemondása alkamával. A végén még tényleg megkapja azt a Nobel-díjat is...