Akár 3 milliót is fizethet, aki burkát visel egy svájci régióban

Fotó: Getty Images / Scott Barbour

-

Minden nyilvános helyről kitiltották a muzulmán viseletet Ticino kantonban.


Mostantól tiltott nyilvános helyeken – így boltokban, éttermekben és kormány mögött – burkát vagy niqabot hordani. Ha valaki megszegi, akár 2,9 millió forintot is fizethet érte – írta az Independent.


Nem csak a svájciak, a külföldiek sem hordhatják a teljes arcot kitakaró, és muzulmánok által hordott öltözetet, ugyanakkor nem terjed ki a maszkokra, símaszkokra és sisakokra.Az olasz nyelvű, dél-svájci kanton törvényhozásának döntését egy népszavazás is megelőzte még 2013-ban, amelyben a szavazók kétharmada támogatta a ruha betiltását. A javaslatot kidolgozó Giorgio Ghiringhelli szerint ez egy üzenet az iszlám fundamentalistáknak, akik szerinte szerte Ticinóban és Svájcban is élnek.

Az Amnesty International szerint ez sötét nap Ticino történetében. Hasonló törvényt legelőször Franciaországban hoztak 2010-ben, majd hasonlót bevezettek Hollandiában és Belgiumban. A svájci szövetségi parlament, és több másik kanton viszont nem szavazta meg ezt a tiltást, amikor ott is napirendre került a kérdés.

Svájcban 2009-ben viszont azt tiltották meg, hogy újabb minaretek épüljenek az országban. Az országban 40 ezer muzulmán él, ami a lakosság 5 százalékát teszi ki.