Akár 20 milliárd forintot is bukhattak a karcagiak

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Karcagon már rendkívüli jogi tájékoztatót is tartottak azoknak, akik károsultjai a Kun-Mediátor cég sikkasztásának. Egyelőre még azt sem tudni, hogy mennyi pénzről van szó, az első hírekben még egymilliárd forintról beszéltek, ma már felmerült a 3-4 milliárd, de Dobrossy István ügyvéd szerint akár 20 milliárd forint is lehet a tét. Közben a rendőrség körözési oldalán felbukkant a társaság vezetője, Dobrai Sándorné.


A jogi tanácsadáson az MTI tudósítása szerint mintegy 200, láthatóan zaklatott lelkiállapotú károsult jelent meg, Dobrossy István ügyvéd szerint azonban még mindig folyamatosan jelentkeznek újabb károsultak, így lehet, hogy a kétszázat is meghaladja az érintettek száma, az eltűnt összeg pedig – amelyet kezdetben egymilliárdra becsültek –, már inkább 3-4 milliárd forint, de akár 20 milliárd is lehet. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a pénz hollétéről egyelőre nincsen tudomásuk.

Dobrossy István elmondta: a kft.-nek két tagja van, a 2013. december 31-ei mérleg szerint saját tőkéje 24 millió forint fölötti összeg, tehát sem eszköz-, sem pedig forrásoldalon nincs meg az a vagyon, amelyet a károsultak befizettek. A pénz mozgása cégen kívül, de a cég nevén történt – mondta –, és azt is hozzátette, csodálja, hogy ez az ügy nem került az elmúlt évek során a pénzügyi felügyelet elé.

A jogszabályok szerint a cég vagyonából lehet kártalanítást nyújtani, ám az már politikai kérdés, hogy az állam a károsultak nagy számára tekintettel részt kíván-e venni megsegítésükben. Dobrossy István hangsúlyozta, nem olyan ügyről van szó, mint a Quaestor esetében, mert itt – úgy tűnik – nem merül fel állami felelősség.

A cég egyik vezetője a cégnyilvántartás szerint igazgatósági tag a Múzeumkert Zrt.-nél, a cég 23-24 millió forint saját tőkével rendelkezik, így nem valószínű, hogy a hiányzó pénzt ebbe a társaságba fektették volna.Dobrainé együttműködik, mégis körözik?

Dobrossy azt javasolta a károsultaknak, hogy többen bízzanak meg egy ügyvédet, olcsóbb lehet számukra, mert hasonló ügyekről van szó. Ne egyénileg tárgyaljanak a Kun-Mediátor képviselőivel, hanem csoportosan. Azt is tanácsolta, hogy név szerinti feljelentést tegyenek a cég tulajdonosaival szemben. Felhívta arra is a figyelmet, hogy csak olyan összegről tegyenek feljelentést, amelynek a forrását igazolni tudják.

Dobrossy vállalná azok képviseletét, akik ezt szeretnék, de senki sem számíthat gyors megtérülésre. A károsultaknak azt tanácsolta, készítsenek kimutatást, amelyben szerepel, hogy mikor vették fel a kapcsolatot a céggel, mekkora összeget fektettek be és vettek ki, és az egyenleget is mutassák ki.

Az ügyvéd tudomása szerint a cég egyik tagja, egy hölgy nem akar elbújni a hatóságok elől. Célszerű lenne viszont mihamarabb beszámolnia arról, hová tűnt a befektetők pénze, és az milyen értékekben tárgyiasult, mert mindez enyhítő körülménynek számítana – emelte ki Dobrossy.

Információinak ellentmond, hogy a cég 70 százalékos tulajdonosa, Dobrai Sándorné egyelőre olyannyira elbújt a hatóságok elől is, hogy a rendőrség körözi, fényképe is ott van a rendőrség honlapján. A kisebbségi tulajdonos Kemecsi László fociedző, aki szerdán külföldről nyilatkozott az Origónak – de ő nem Dobrainéval utazott el, ő már kint volt, amikor értesült a botrány kirobbanásáról. Kemecsi azt mondta, a sikkasztásról nem tud, ő a cég utazásszervezési dolgaiért felelt, ott pedig szerinte minden rendben van.

A jogi tájékoztatón azt is elmondták, hogy öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet az elkövetők büntetése.


Dobrai Sándorné a rendőrség körözési oldalán


Eltüntetik az internetes nyomokat?

Mint azt tegnap a VS.hu is megírta, a Kun-Mediátor Kft. március 13-án még törökországi luxusút befizetésére buzdította a nyaralni vágyókat, kedd reggelre azonban a tulajdonosok és a cégnél dolgozó családtagjaik is eltűntek. Tegnap még elérhetők voltak a Youtube-on a a cég tévécsatornájának, a Mediátor TV-nek a műsorai is, amelyek egyikén Dobrai Sándorné lánya is látható volt, ezeket azóta már leszedték a videomegosztóról.

Helyi információk szerint sokak földönfutókká váltak a karcagiak közül, és helyi híresztelések szerint volt, aki 1,2 milliárdot fektetett be a banknál, más 55 év megtakarítását veszíthette el. Egy iskolai tánccsoport, múlt pénteken még befizetett 600 ezer forintot egy törökországi útra, most azonban lehet, hogy a gyerekek és kisérőik nem tudnak elutazni.

A városban mindenki ismerte a Kun-Mediátor tulajdonosait, meg is bíztak bennük, hiszen úgy tűnt, a cég tíz éve rendesen működik.


A mai karcagi jogi tájékoztató