Akár 18 év börtönre is ítélhetik az észak-koreai ügynököt

Fotó: Getty Images / Cancan Chu

-

A feketepiacon keresett vevőket a phenjani rezsimnek. Több tízmillió dollárt kereshettek volna az ügyleteken.


Ausztráliában letartóztattak egy férfit, mert a gyanú szerint észak-koreai rakéta-alkatrészeket és szenet próbált eladni a feketepiacon. A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt. A rendőrségnek bizonyítéka van arra, hogy kapcsolatban állt magas rangú észak-koreai tisztségviselőkkel.

A nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt büntetőintézkedésekkel sújtott ország nevében próbált eladni ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, Indonéziában és Vietnamban pedig a szénre is vevőket keresett. Ha sikerül, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna a nemzetközi kereskedelmi szankciók kijátszásán.

A rakéta-alkatrészek végül nem jutottak el Ausztráliáig. A rendőrség szerint a gyanúsított a feketepiacon próbálkozott, és a jelek szerint az indonéz és vietnami kormányzat nem érintett a tervezett széneladási ügyletekben sem.

A Sydney-ben elfogott férfinak jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.