Ajánlóívek: hamisítani lehetett, késni nem

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Aláírásokat cserélgettek/adtak-vettek a kisebb pártok - derült ki először a 444.hu cikkéből. A VS.hu is kapott hasonló jelzést: az Élőlánc képviselőjelöltjei is beszéltek arról, hogy megkörnyékezték őket. A tét nem volt kicsi, hisz az országos lista alsó hangon is 149 milliót ér. Ehhez képest viszonylag kevés helyen pörgött tovább az ügy, csak pár helyen nyomoznak.


Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban eddig 14 feljelentés érkezett a rendőrségre, mindegyik ügyben elrendelték a nyomozást – értesült a VS.hu. Az Országos Rendőr-főkapitányság azt nem részletezte, hol indult nyomozás, és ki tett feljelentést.

Az első eljárás Csongrád megyében indult még múlt héten, miután a helyi választási bizottság feljelentést tett. A Kisgazdapárt és a MIÉP közös egyéni jelöltjének több ajánlóívén ugyanis kétséges volt az aláírások hitelessége. Megkeresésünkre a rendőrség azt mondta, két ügyben folyik a nyomozás, egyelőre nincs fejlemény.

Baranya megyében is eljárás indult hamis aláírások miatt. A rendőrség nem részletezte, de az Origo szerint Mohácson folyik nyomozás. A helyi választási iroda MSZP-s tagja ugyanis öt párt ajánlóívén is meglepve látta a saját nevét.

A visszaélésszerű aláírásgyűjtő ellen már nincs mit tenni?

A sok országos pártlista miatt (18-an indulhatnak) a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatást kért volna az Országos Választási Irodától arról, hányan ajánlottak több jelöltet. Erről viszont az NVI nem vezet statisztikát, így ezen az úton nem derül ki a csalás. A Társaság a Szabadságjogokért viszont segít: készített egy mintalevelet, amellyel mindenki érdeklődhet a helyi választási irodáknál, az ő adataival visszaéltek-e.

Az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint viszont most már késő. Az Index megkeresésére azt mondta, aláírásuk hamisítására a választók csak addig kérdezhettek volna rá, amíg a jelöltek nyilvántartásba vételét meg lehetett támadni a bíróság előtt. Ez a határidő már letelt. Péterfalvi Attila szerint egyébként a sok aláírás átnézése „aránytalan terhet róna az adatkezelő szervekre, ellehetetlenítené a választási szervek munkáját, végső soron veszélybe sodorná a választások megtartását.”

A Legfőbb Ügyészséget is megkerestük, de oda nem érkezett feljelentés, sajtóhírek alapján pedig nem indít nyomozást.

Ezt is „elpaksolták?”

A paksi választási iroda egyik munkatársa is felfedezte nevét egy olyan íven, amelyet nem írt alá. A rendőrségen feljelentést tett, a választási iroda vezetője azt mondta, azt az egy aláírást nem veszik figyelembe, de a jelöltet attól még nyilvántartásba veszik, mert amúgy összegyűjtött elég támogatást.

Azt is mondta, a választási irodák nem vizsgálhatják az aláírások hitelességét, csak azt, hogy valós személyről van-e szó, és az adatok stimmelnek-e. (A törvény – ha jól értjük – megköveteli, hogy hitelesek legyenek az aláírások: „Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.”)

Szerettük volna megtudni, hogy a különböző pártok – csalást gyanítva – tesznek-e feljelentést, szóltak-e a delegáltaknak, hogy figyeljenek az aláírásokra. Az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor a paksi ügyre hivatkozva azt mondta, még keresik a megfelelő jogi lépést. Ott ugyanis szerinte a rendőrség lezárta az ügyet. Azt a megoldást kifogásolta, hogy Pakson egyszerűen nem vették figyelembe a hamis aláírást. Megkerestük az LMP-t is, de a pártnál azt mondták, nem adtak utasítást a választási bizottságokba delegáltaknak a hamis aláírásokkal kapcsolatban.

A hamis aláírásokat a jelek szerint meg lehet úszni, a büntetést viszont nem.

A Kúria a héten kimondta a végső szót (amit már sejteni lehetett): ha valaki késve (vagy egyáltalán nem) vitte vissza az ajánlóíveket, ki kell fizetnie a büntetést. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt felülvizsgálati kérelmével kapcsolatban a bíróság azt állapította meg, nem lehet mérlegelni, ki miért nem adta le az ajánlóíveket, az egyedi körülményeket nem lehet értékelni, méltányosság nincs. Ennek alapján elképzelhető, az sem lesz érv, ha valakitől ellopták az íveket. Ívenként több mint 50 ezer forint a tarifa. Az összes büntetés több mint 1,8 milliárd (!) forint, több egyéni jelölt is fizethet, adott esetben több millió forintot. Megnéztük, az újonnan alakult két párt, az Új Magyarország és az Új Dimenzió Párt zömmel ugyanazokon a helyeken adta le késve az ajánlóíveket. A büntetést adók módjára lehet behajtani, az egyetlen menekülési útvonal a jelek szerint az, ha egy párt megszűnik.