Aj Vej-vejnek még nem volt ekkora kiállítása

Fotó: Béla Fotós

-

HÁTTÉR

Kína első számú ellenzéki művésze ráadásul egész közel, Berlinben állít ki. A háromezer négyzetméteren futó Evidence-t két éve kezdték el összerakni.


Vej-vejt kormánykritikus munkái miatt 2011-ben a pekingi nemzetközi reptéren tartóztatták le, „gazdasági okokra” hivatkozva. 81 napot ült, nemzetközi nyomásra engedték ki. Elvileg elhagyhatja Pekinget és dolgozhat, de az országból nem mehet el, így a hatóságok nem engedték el a berlini megnyitóra sem. Nem kap útlevelet, folyamatos megfigyelés alatt tartják.

A német kulturális miniszter, Monika Grütters a szerdai megnyitón azt üzente a pekingi vezetésnek, hogy adják meg végre Aj Vej-vejnek az utazás szabadságát. A művész videoüzenetet küldött - azt mondta, reméli, hogy valamikor ellátogathat a kiállítására, majd magyarázta a munkáit.

A Martin Gropius Bauban összesen háromezer négyzetméteren, 18 teremben állították ki Vej-vej munkáit, főleg az elmúlt évekből. Téma a felemás kínai modernizáció és Kína viszonya a Nyugattal.

Vej-vej enyhe iróniával az egyik leghíresebb börtönbe, az Alcatrazba is tervez kiállítást.

Nemrég egy egymillió dollár értékű vázáját törték össze a Perez Art Museum Miamiban tiltakozásként, hogy ott  szinte csak külföldi művészek állíthatnak ki.