Ai Weiweinek már megint meggyűlt a baja a dánokkal

Fotó: AFP / PAUL CROCK

-

A kínai művész és emberi jogi aktivista az új dán bevándorlási törvény ellen tiltakozva két dán múzeumból vonta vissza a munkáit. Ezt nem régen Instagram oldalán jelentette be.


A dán parlament kedden elfogadott törvénye alapján a menedékkérő eljárás idejére a hatóságok lefoglalhatják a menekültek tízezer koronát meghaladó értékeit, azért hogy ebből fedezhessék az eljárás költségeit. Az új dán bevándorlási törvény ezen kívül azt is szabályozza, hogy mennyi idő után jöhetnek a Dániában letelepedett menekültek után otthon maradt családtagjaik. Egytől három évig is tarthat a várakozás ideje.

Az új törvényt több dán emberi jogi szervezet is diszkriminatívnak nevezte, az emberi jogi akcióiról híres kínai művész, Ai Weiwei pedig tiltakozásképpen visszavonta munkáit az aarhusi Aros múzeumból és a koppenhágai Faurschou Alapítvány kiállításáról.Ai Weiwei jelenleg Leszbosz szigetén dolgozik és a tengeren át Európába érkező bevándorlók viszontagságait dokumentálja legújabb művészeti projektjéhez.

„Ezek az emberek háborús zónából próbálnak elmenekülni, gyakran vizesen és remegve érnek partot Európában, de ettől még nem kell feltétlenül nincstelennek lenniük. Nem koldusok. Csalódott és meglepett vagyok az új dán törvény miatt, mert ez emberi méltóságukban alázza meg őket.”- indokolta döntését az Associated Pressnek Ai Weiwei.

Erlend Hoeyersten, az Aros múzeum igazgatója a művész döntésével kapcsolatban azt mondta, hogy tiszteletben tartja a művész döntését, de nem érti, hogy miért a múzeumlátogatókat bünteti a kormány döntéséért.

A kínai kortárs művésznek nem először gyűlik meg a baja a dánokkal. Tavaly októberben cenzúrával vádolta meg a dán Legót, miután elutasították kérelmét és nem adtak neki építőkockát az egyik projektjéhez. Az alkotás mégis elkészült a melbourne-i National Gallery of Victoriában, mert támogatói szerte a világon rengeteg építőkockát gyűjtöttek össze neki. A Lego azóta változtatott alapelvén és már nem firtatják, hogy miért rendel tőlük valaki nagy mennyiségben építőkockát.