Ahol segítség nélkül a karácsony csak egy nehezebb hétköznap lenne

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Az Igazgyöngy Alapítvány az ország egyik leghátrányosabb térségében segít a rászorulókon. Karácsonykor a szokásosnál is nehezebb a feladatuk: ünneppé kell varázsolniuk az ünnepet, nélkülük ugyanis valószínűleg több helyen nem kerülhetne ajándék a nem létező fa alá. A gyerekek pedig kiskoruktól a hiába való vágyakozásban élnek, így megfogalmazni sem nagyon tudják, mi az, amit ajándékba szeretnének.


„Megjött a Jézuska!” – köszön be a körösszakáli házba ajándékot rejtő cipősdobozokkal a kezében Török Zita, az Igazgyöngy Alapítvány egyik munkatársa. Egy gyereknek egy doboz jut, a két év körüli Alex azonnal, izgatottan bontja a használt játékokat is rejtő csomagját.


Alex és az ajándékok


A kisfiú mindent örömmel fogad, egy hátrahúzós csigától és egy plüss hóembertől a legboldogabb. A gyerekek a tévében ugyanazt a reklámot látják, a karácsonyt a rajzaik alapján ugyanolyannak képzelik, mint középosztálybeli társaik, a valóságuk azonban nagyon más. Nem sok esélyük van rá, hogy thomasos gőzmozdonyt, szirénázós tűzoltó autót, színes építőkockákat találjanak a fa alatt.


Egy innen, egy onnan


Alex, négy idősebb testvére, anyja és annak élettársa egyetlen szobában él Körösszakálban, a 33 leghátrányosabb kistérség egyik falujában, Berettyóújfalutól jó 30 perces autóútra.

A család egy végletekig lepusztult házat vett meg három évvel ezelőtt félmillió forintért, részletre. „Ha hozzáértem a falhoz, leomlott a vakolat. Olyan volt, mint egy szellemkastély – idézi fel Dzsenifer, a legidősebb lány. Apránként felújították az egyik szobát – amelyben most laknak és fűtenek –, a másik még hátravan, egyelőre lakhatatlan. Ha kész lesz, ott alhatnak majd a most 13 és 15 éves lányok. Sok munka lesz vele, még földes a padlója.


A család az Igazgyöngy egyik munkatársával a háttérben


Dzsenivel a családhoz érkezve kint, a ház előtt találkoztunk először, egy ötliteres műanyag kannában cipelte haza a vizet, mert az a házba nincs bevezetve. Naponta többször is megteszi a pár perces távolságot.

A kérdésre, hogy hogyan készülnek a karácsonyra, a választ az anya, Bódi Zsanett egy hosszú sóhajjal és pár másodperc csönddel kezdi. „Hát, megoldjuk végül is a kis ajándékot nekik, valamit biztos kap mindenki.”

A legnagyobb lány egy telefont kért, és már meg is kapta. Azt, hogy a többiek milyen kívánságokkal álltak elő, nem részletezte. Az ünnepre hetekkel korábban elkezd spórolni, novemberben már csak azt veszi meg, amit nagyon muszáj. Így kerül az asztalra sütemény és töltött káposzta, és állítanak fát is.

A család 110 ezer forintból él, ehhez jön még, amit a nő párja haza tud küldeni Tatáról, ahol most órabérért dolgozik.


Az Igazgyöngy munkatársai keresik az ajándékokat a csomagtartóban, a kép jobb oldalán Török Zita


Ennek a családnak az összes havi jövedelménél többet, egy felmérés szerint 132 ezret költ karácsonyra egy átlagos magyar család. 90 ezer megy játékokra, a többi az ünnepi menüre. A boltok forgalma a karácsonyi időszakban elérheti a 950 milliárd forintot. Míg az emberek összességében 5-6 százalékkal költenek többet, mint tavaly, van, aki még valószínűleg életében nem vett ajándékot a gyerekének. Vagy legalábbis nem sűrűn.


Szoktam szólni előre, ha nem jut ajándék

Szilágyi Andrea épp a kiosztásra szánt ruhát szortírozza Toldon, egy Berettyóújfalu és Körösszakál közötti zsákfaluban, az Igazgyöngy Alapítvány egyik házában. Míg a férje közmunkán van, ő anyasági támogatás mellett 6 órában dolgozik a szervezetnél. Válogatja, polcra, fogasra teszi a ruhákat. Ilyen válogatás 2-3 havonta van. Amikor sok ruha van, mint például most, minden rászoruló annyit visz, amennyi kell neki. Máskor viszont korlátozzák a darabszámot.

A nagyjából 300 fős faluban közmunkán és az alapítvány által kínált munkán kívül semmi sincs. A rendszerváltás előtt jó volt minden, de a kocsma már régen bezárt, a bolt is bizonytalanul működik.


Berettyóújfalu riport

Andrea a szétosztásra szánt ruhák között


Andrea 10 évesen már libát tépett az anyjával és nagyanyjával, címerezni, krumplit szedni járt a határra. Nagy szegénységben nőtt fel: naponta egyszer ettek. Ha nem volt kenyér az asztalon, akkor lisztpogácsát sütöttek élesztővel vagy sütőporral. „Ha krumpli akadt, akkor azt főztünk.” Ha volt egy kis pénz, vettek farhátat, tésztát. Nehéz volt, hogy minden napra legyen valami. Most már kicsivel jobb, disznót is tudtak vágni.

„Mindennap van valami, benyúlnak a hűtőbe, és esznek, amit akarnak.”

A karácsonyi menühöz megvettek mindent, itt is töltött káposzta és húsleves lesz, bejglivel, pogácsával és töltött fasírttal. Arra viszont már nem maradt, hogy ajándékot vegyenek a hat gyereknek. A legnagyobb 19, a legkisebb 7 éves.

„Szoktam szólni előre, hogy ha nem jut, akkor nem kapnak ajándékot tőlünk. Nagyon régen kaptak valamit. Mikulás-csomagot is az alapítványtól kaptuk, ahhoz még egy csokit sem tudtunk venni. De mindig azt mondom, hogy nem kell annyi édesség nekik.”


Berettyóújfalu riport

A közelben lakó nő az egyik házba időnként bemegy, csak úgy


Beszéltünk egy hétgyermekes asszonnyal, Kiss Klárival, aki saját bevallása szerint összesen 20-25 ezer forintból vett ajándékot a 10 hónapostól 14 évesig sorakozó gyerekeinek. A család körülményeit látva ez óriási teljesítménynek tűnik, mégis, leosztva így sem juthat sok egy csemetére.

„Apróságokat veszünk, a kisfiúk kirakót kapnak, a lányok babát, a nagyfiú pulcsit kért, a nagyobbik lány meg egy tokot a telefonjához” – sorolja.

Egy másik családhoz érkezünk. Bódiék 10 éves kisfia bokszoló szeretne lenni, ráadásul az edzője szerint tehetséges. Így a szüleitől egy 8 ezer forintos, használt bokszruhát kap. Erre is kuporgatni kellett. Ő a család legkisebb gyermeke, testvérei elhalmozzák: nővérétől használt bokszkesztyűt kapott, a nagybátyjától egy haspadot, de a jéghideg szobában ott lóg a bokszzsák is. Emil viszont inkább a fűtött szobában gyakorol – az emeletes ágy korlátjára fektetett kispárnát veri széjjel.


Berettyóújfalu riport


A menüre a család három hónapig spórolt, úgy, hogy érkezésünkkor épp disznóvágás volt. A részletre vásárolt kismalacot 100 kilósra tudták felhizlalni.

„Fokozottan figyelünk az ünnepekre, karácsonykor két hordozható sütővel járunk a vidéki telephelyekre, mert úgy hisszük, ahhoz, hogy a gyerekek érezzék a karácsony jelentőségét, szükség van a készülődésre is, közösen mézes süteményt sütünk, amit persze meg is lehet enni, és az sem baj, ha még karácsony előtt elfogy” – veszi át a szót távozásunk után az igazgyöngyös Török Zita.


Berettyóújfalu riport

Pakolnak az iskola udvarán


„Ezek a családok mindig elmondják, hogy lesz ünnepi étel, de ez nem így van. Láttatok bármilyen készülődést? A karácsony náluk ugyanolyan nap, mint bármelyik másik, sőt, akkor, mivel itthon vannak a gyerekek, még a napközbeni étkeztetésüket is meg kell oldani. Ezért próbálunk élelmiszerrel, ajándékokkal segíteni, hogy ne még nehezebb legyen, mint a hétköznapok, hanem ünnep legyen nekik is” – teszi hozzá.

Ajándékosztás közben háromból kétszer idős asszonyok is megállították Zitát, azt tudakolva, hozzájuk is mennek-e. Egy erős talán volt a válasz, ők ajándékot nem, de használt ruhát, esetleg élelmiszert kaphatnak, amit már az ünnepek előtt kértek. Erre majd az ajándékok szétosztása után jut idő.


Berettyóújfalu riport


Az Igazgyöngy a karácsony előtti napokban 1200 cipősdoboz adományt osztott szét Berettyóújfaluban és 16 környező faluban. A dobozokban használt és új játékok, könyvek és édességek vannak. Ezek csaknem fele egy katolikus szervezettől érkezett, de cégek és magánszemélyek mellett fővárosi és debreceni általános és középiskolások is küldtek csomagot. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Ritók Nóra szerint ez különösen fontos, hiszen így szolidaritásra lehet nevelni a gyerekeket.


Berettyóújfalu riport


Bár az igazgyöngyös gyerekek rajzain ugyanúgy sok szépen becsomagolt doboz van a nagy és feldíszített fa körül, lehet, hogy ezek az elképzeléseikben nem rejtenek semmit.

Török Zita erről azt mondja, mivel kiskoruktól szembesülnek a hiába való vágyakozással, így megfogalmazni sem nagyon tudják, mi az, amit szeretnének ajándékba.