Ahol eszik a sört - háromnapos sörünnep a Főzdefeszt és Streedfood Sho

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint / Vs.hu / Hirling Bálint

-

Hetedszerre is megnyitotta kapuit, és pünkösd hétfőig várja vendégeit az ingyenes Főzdefeszt, a hazai kézműves sörfesztivál, amely idén kézen fogta a Street Food Show-t, és együtt kitelepedett a fővárosi Duna-partra. A sörivó nép a Műegyetem rakparton kóstolhatja a sörök és a válogatott hamburgerek, tészták, szendvicsek, pho-­levesek és úgy en bloc a streetfood legjavát.


A jó sör és a streedfood párosítása talán a valaha volt legjobb ötlet a gasztrotörténelemben, mióta az ősember véletlenül beleejtette a nyers húst a tűzbe. A Műegyetem rakpartján szálló, a hűs dunai szél sodorta íncsiklandó illatok hatására minket is úgy öntött el az öröm, mint ahogy a boldog Homo Erectust, amikor a rágós hús után végre a well­done-­ra sült, porhanyós mamuthátszínbe mélyesztette a fogait. sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt   Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show – amellett, hogy ismét kihozta a legkedveltebb utcai árusokat – egy „best of” válogatással is készült, meghívta az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit. A Főzdefeszt idén megközelítőleg negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, de a nemzetközi élmezőny számos versenyzőjének portékáját is megkóstolhatják a porzó torkúak, akik viszont mindenképpen vigyenek kalapot/napernyőt magukkal, mert kevés árnyékot találhatunk, a tűző napsütésben pedig a tervezettnél hamarabb véget érhet a mulatság. A Műegyetem rakparton már a déli nyitás után is viszonylag sok szomjas vendég kavargott a hőségben, a legtöbben igyekeztek a tűző nap elől árnyékba húzódva kilesni, hogy a széles választék közül mit érdemes megkóstolni. Érkezésünk után az első sörrel biztosra mentünk: becéloztuk az Ogre típusú sörével elhíresült Szent András Sörfőzdét, ahol az ötszörös aranydiplomás Fekete mellett meggyes és szilvás sörüket is csapra verték. A dél-alföldi patinás sörműhely hagyományosan minden évben speciális sört is főz a kézműves főzdék ünnepére, idén a Sötét Ármány nevű nedűvel debütáltak, mi épp ezért ebből kértünk egy pohárral. Az ital különleges ízvilágát a dupla baksörök jellegzetességei mellett az adja, hogy erdei gyümölcsös (fekete szeder, áfonya, kökény és szamóca) ágyon érlelték. Mindez magas, 9 százalékos alkoholtartalommal egészül ki, kiváló szomjoltó, na és persze remek hangulatalapozó.   sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt Hogy ne verjen rögtön fejbe bennünket a Sötét Ármány magas alkoholtartalma, beálltunk a Wang mester standja előtt ácsorgók sorába. Az ázsiai ételeket szolgáló ételárusnál többen dicsérték az édes-savanyú sült oldalast, nem hiába. A gusztusos tálkában felszolgált ragadós, cubákos oldalas kiváló sörkorcsolya, bármikor kiválthatná a zsíros deszkát a Keleti pályaudvar talponállóiban. sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt Felélénkülve felkerestük a tavaly novemberben nyitott BigFoot sörfőzdét, amely először szerepelteti elsősorban az olasz–amerikai maffiavilág nyomán elnevezett söreit. Van itt Razzia, Chicago, Alcatraz, Silver Steet és Ale (!) Capone. A csapos ajánlása alapján a Chicagóból kértünk kóstolót, amely gyönyörű, vöröses színét számtalan minőségi malátából nyeri, leheletnyi pikáns keserűségét pedig abból, hogy csakis aromakomlókat adtak hozzá, mint a Saphir és a Tradition. Kiváló sör, nem tűnik túl erősnek, nem hivalkodó, és épp olyan visszautasíthatatlan udvariassággal tud ránk hatni, mint a szesztilalom alatt tevékenykedő fehérgalléros bűnözők. sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt   A dombóvári Kisslernél folytattuk, amely egy családi ház hátsó udvarára épített sörfőzdeként, családi vállalkozásban 1993-ban kezdett gabonát erjeszteni, s belőle sört készíteni. A jelek szerint nem is rosszul, minket például a csak szezonálisan kapható homoktövises-bazsalikomos toplágerrel győztek meg hozzáértésükről. Épp valami harapnivaló felé sétálva futottunk bele egy színes táblán virító kérdésbe: „Evett már sört?” Naná, hogy megálltunk, hiszen eddig még nem. A Lyan csokiműhely kirakatában gusztusos, zselatinszerű anyagból készült minikorsók és felespoharak sorakoztak, mi pedig rögtön megkóstoltuk a szilvapálinkából készült tüskét és a Jokerface sörből készült sörimitációt. sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt Mindkét tesztalany hozta a hagyományos italok ízét, a szilvapálinkás után még  tömény alkoholra  jellemző, melengető gyomorbizsergést is éreztünk. A gumicukoréhoz hasonló, titkos eljárással zselésítik az alkoholt, formázzák, majd alaposan lehűtve tálalják. Nem ennénk a kólás Haribo helyett, de a felnőtteknek szóló különlegességet ettől még érdemes kipróbálni. sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt Végül sikerült csillapítani a söröktől felkorbácsolt étvágyunkat, a Piknik utcabár furgonjánál a kacsamájas-vargányás lepényre esett a választásunk. A hagymán lassan megpirított, majd sóval és borssal fűszerezett belsőséget házi pitába töltötték, majd kontaktgrillben ementáli sajttal sütötték össze. A tölteléket kissé borsosnak ítéltük, azonban fűszeressége és enyhén zsíros mivolta kiválóan felszívta a hasunkban lötybölődő sörök maradékát, így még az ittasság veszélye nélkül meg tudtuk kóstolni a Legenda Sörfőzde Jokerface és Brutal Bittert, utóbbi egy igen markánsan keserű, amerikai stílusú India Pale Ale, erősen gyümölcsös ízvilággal, 8,2%-os alkoholtartalommal.  sörfesztivál, műegyetem rakpart, főzdefeszt Desszertképpen muszáj volt kipróbálnunk a sörfagylaltot. A Csokszkomló és a Brew stúdió keserédes alkotásának már a tavalyi fesztiválon is nagy keletje volt, idén a vaníliaalapú komlós IPA fagyi és egy gyönyörű csokis STOUT fagyi alkotta a kínálatot. Azok is fogyaszthatják az édességet, akik kocsival érkeztek a fesztiválra, ugyanis a kesernyés ízű hűsítő nem tartalmaz alkoholt. Sajnos ez a fagyi semmilyen extra élményt nem adott, maradjunk inkább a hagyományos főzött fagylaltnál. Vagy a hagyományos sörnél. A Műegyetem rakpart és a Duna látványa, a remek sörkülönlegességek és a számtalan pompás étel összessége azt jelzi, hogy a Streetfood Show és a Főzdefeszt újdonsült házassága erős és harmonikus frigynek ígérkezik. Jövőre is megünnepeljük majd.