Ahol a magyar sport lépéshátrányba kerülhet

-

A legújabb technológia hiányát Hosszú Katinka is kifogásolja. Az úszónő a többi közt mozgáselemző szoftvert akart magának és úszótársainak, de van ennél sokkal szélesebb körben használható eszköz is, amely nézőknek, sportolóknak egyaránt hasznos volna, Magyarországon mégsem vett belőle még senki. Mi ez, és miért nem terjedt el még itthon?


„Korábban is gyűjtöttünk adatokat, de nem tudtuk, hogyan keltsük azokat életre” – emlékezett Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere (nem mellesleg Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes focista) az időkre, amikor az információtechnológia és a foci még csak kacérkodott egymással. Hogy térben és időben se menjünk túl messzire, emlékezzünk csak a 2006-os vb német-argentin büntetőpárbajára, amely előtt Jens Lehmann, a németek kapusa kis cetlin nézte meg, az ellenfél melyik játékosa általában hová rúgja a 11-eseket. Esteban Cambiasso büntetőjét ki is védte, Lehmann hős lett, a sztori pedig a focis folklór része. Hanem a cetlis trükközés ma már inkább egy letűnt, romantikus kort idéz.


Sok cég sokféle alkalmazással vagy szoftverrel formálja a profi sportot, és bár az üzleti rendszerekről ismert, de már közel harminc iparágban jelen lévő SAP csak 2012-ben határozta el, hogy meghódítja ezt a piacot is, mára megkerülhetetlen szereplővé nőtte ki magát. Dietmar Hopp, a cég egyik alapítója kulcsszerepet töltött be ebben. 2000-ben elkezdte támogatni a gyerekkori klubját, a Hoffenheimet, amelyet az ötödosztályból stabil Bundesliga-csapattá fejlesztett – nem kis részben az óriási adatmennyiséggel dolgozó szoftver segítségével.


Cetli helyett chipet csúsztatnak a sportszárba Hoffeinheimben


Az igazi áttörést 2014 hozta el, amikor a németek vébét nyertek, részben a SAP HANA technológia segítségével. Ennek a legnagyobb előnye a valósidejűség, továbbá az az iszonyatos adatmennyiség, amelyet kezelni képes. „Képzeljék csak el: tíz játékos három labdával tíz percen át edz, ennyi idő alatt több mint hétmillió adatot állít elő a szoftver, és valós időben kezeli azokat” – lelkendezett Bierhoff.


Egy meccsen pedig több száz gigabyte adat keletkezik, amelyet azonnal összehasonlíthatnak bármely korábbi meccs adataival, vagy akár egy előző szezon átlagával. De mindez jóval kevesebbet érne, ha nem lehetne azonnal használni az információkat. Akkor a meccsek után kihámozva a lényeget apránként lehetne fejleszteni a csapatot, kissé sarkítva: a vereségekből lehetne csak tanulni. A német válogatott focistáit viszont már a félidőben kész elemzések várták a 2014-es vb meccsein. Bierhoff szerint „gyors és okos” döntéseket hoztak ezen adatok segítségével.


Bierhoff , Jens Grittner sajtófőnök és Stefan Wagner, a SAP brazíliai főnöke a tavalyi vb idején


Nemcsak a meccsbe nyúlhat bele a szakmai stáb, az edzéseken is állandóan figyelhetik a több megatonnányi adatot. És ez nem fikció: a Bayern Münchennél pontosan ez történik nap mint nap, ahogy Hopp mester kedvenc csapatánál, a Hoffenheimnél szintén. Mivel komplett csapatrészeket is figyel a program, könnyebb kijavítani a védősor hibáit, és mindezt nem csupán a felnőtt csapattal lehet elvégezni, de akár a klub összes utánpótlás együttesénél is – az említett két klubnál meg is teszik ezt.


És ezek még csupán a szakmai kérdések, de a szoftver segítségével „láthatunk olyanokat is, hogy a mostani edzésen xy robbanékonysága 15 százalékkal rosszabb a sokévi átlagnál” – említi Turóczi Gábor, a cég szakértője. Meccsen ilyenkor lecserélhetik az illetőt, a tréningen pedig visszafoghatják az edzésmunkáját, hogy megelőzzenek egy komolyabb sérülést, amivel „összességében hosszabb pályafutást biztosíthatunk a számára, a klub pedig eurómilliókat spórolhat, ha a rehabilitációs központ helyett a pályán tölt el hónapokat a játékos”.


Edzés a Hoffenheimnél


Mindez jól mutatja, milyen áttörés történt máris a sport világában, pedig még csak egyetlen sportág néhány csapatáról beszéltünk. Ám a szoftvert már optimalizálták egyebek közt teniszre, golfra, díjlovaglásra, vitorlázásra, kosárlabdára, NFL-re is. Az SAP-nak több mint ötszáz sportos ügyfele van, de magyar még egy sem. Pedig


a következő olimpián már nem lesz olyan csapatsport, ahol ne használnának valamilyen hasonló rendszert

– fogalmazott Arató Márk, a SAP Hungary kommunikációs munkatársa.


„Az összes látványsportban ott vagyunk, beszélgetünk, egyeztetünk a felekkel – folytatta Turóczy. – Léteznek megoldásaink, amelyeket el lehet kezdeni kicsiben is, de nem mondom, hogy megéri mondjuk az összes NB I-es kézicsapatnak használni, viszont szövetségi szinten mindenképp van relevanciája. Nüanszokon múlik minden a sport csúcsán, és ezzel a szoftverrel hozzá lehet adni némi pluszt egy csapat teljesítményéhez.” Turóczy még a női kézisek dániai vb-kudarca előtt mondta ezt, és már sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha a szövetség birtokában van egy hasonló programnak.


Nem csak focit elemez


Persze Magyarországon is használnak szoftvereket, ám a legfőbb különbség a valósidejűség: az MLSZ például az InStat rendszert alkalmazza, amelybe két éve még emberek vitték fel az adatokat, nagyjából hat óra alatt végezve egy-egy meccsel. Sportszárba csúsztatott chipek most sincsenek, de a legalapvetőbb információk már kezelhetőek szinte valós időben, a magyar válogatott például kapott videós segítséget a finnek és a görögök elleni meccs szünetében is.

Ugyancsak használ elemző programot a magyar pólóválogatott, ám az esetében is az adatfeldolgozás sebessége a probléma, ezért az U1 Research még nem tudja edzésről edzésre segíteni a csapatot. A problémát a 2017-es hazai rendezésű vizes vb-re próbálják kiküszöbölni. A kézilabdában a Hadrian-System program képes minőségi statisztikai elemzésre, ám az adatokat itt is emberek vitték fel, és a meccsek után készültek el az elemzések. A szoftvert korábban a szegediek használták, ám jelenleg senki.

Vélhetően itthon pontosan azért nem kezdték még el használni az SAP-t, mert prémium terméknek számít – más kérdés, hogy Szlovákiában és Csehországban is kötött már üzletet a vállalat. Pedig hosszabb távon még üzleti is előnyt is jelenthetne, többszörösen is: a pályán elért eredményekről és a sérülések megelőzéséről már szóltunk, de az SAP nem csak sportszakmai vonalon mozog. A cég kidolgozott rendszert a szurkolói élmény fokozására is, például okostelefonos applikációk segítségével.

„Az otthon megszokott kényelmi funkciók a stadionban is elérhetőek – mondja Turóczi. – A hazai fociban például égető probléma az alacsony nézőszám, márpedig az appok segítségével bevonhatnák a klubok a fiatal drukkereket, akik már nem érik be a bambulással, meccs közben is nézik a netet.”

Magyar híján viszont egyelőre külföldi példát említ a szakember: megtörtént, hogy egy alkalmazás segítségével két szektor versenyzett egymással, tippelni kellett a kedvenc csapatukkal kapcsolatos kérdésre, majd a győztes szektor a szünetben akciósan kapta a sört. De gyakorlatilag bármit ki lehet találni, csak a fantázia szab határt a szoftver használatának. Innentől viszont a klubok és szövetségek marketingesei a felelősség, ugyanis az SAP gondoskodik a programról, segít annak finomhangolásában, még jó gyakorlatokat is kínál, de a napi használat, az új ötletek kitalálása már nem rajta múlik.


A Bayernnél nem félnek használni


Az egyedi igények, ötletek megvalósítására talán a legjobb példa a Helix program, amely „úgy született meg, hogy


kifejezetten a sportolók kognitív képességeit akartuk fejleszteni.

Egyébként is próbáljuk afelé terelni a dolgokat, hogy az edzői képzésben benne legyen az adatelemzés is, mert ez ma már a profi sport elidegeníthetetlen része” – jegyezte meg Turóczi.

Ha pedig nem klubcsapatokról, hanem sportági szövetségekről beszélünk, ott sem csak a válogatott csapatokat segítő sportszakmai szoftverek hajthatnak hasznot. Az NBA az 1946-os kezdetektől négy és fél kvadrillió adatot termelt. Miután ezeket bedigitalizálta az SAP, illetve a meccsek statisztikai történéseit élőben is elérhetővé tette a szurkolóknak, az oldal látogatottsága 63 százalékkal megnőtt, míg az oldalon eltöltött idő a duplájára nőtt.


Elit vs tömeg


Mi más jellemezné a legjobban, mi mindenre alkalmas ma már a technika, mint két szélsőség. A McLaren F1-es csapatával hosszú ideje együttműködik az SAP. Nagyjából tízezer adatot elemez valós időben, ami persze nem a híres telemetria – annak elemzésén kétszázan dolgoznak a futamok idején a wokingi központban. Ez a bizonyos tízezer adat elsősorban a szurkolói élményt fokozza: a VIP-ügyfél kap egy notepadet, amin mindent megtud az adott versenyről, azt is, mit esznek a pilóták, milyen a pálya, mi minden van a shopban, mi több, konfigurálhat és vehet is magának egy utcai McLarent, ha akar.

Ez utóbbi a felső tízezer hobbija, ugyanakkor a programok a tömegsportban is hasznosíthatóak. Olyannyira, hogy létezik az SAP-nek olyan kezdeményezése, melyben hazai startupok számára ingyen rendelkezésre bocsájtja a HANA technológiát, hogy a kreatív cégek – rajtuk keresztül pedig a sportegyesületek – ennek segítségével megvalósíthassák a saját ötleteiket. Magyarországon számos szabadidősport-rendezvény vonz komoly tömegeket, így nem volna meglepetés, ha a kedvükért is számos új alkalmazás születne a következő években.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!