Ahhoz képest, hogy nem akart politizálni, a születésnapján elnök lett

-

Izlandnak 20 év után új államfője lesz. Gudni Johannesson máris indul az Eb-re, hogy az Anglia elleni meccsen szurkoljon.


„Azt hiszem, nyertünk" - mondta kampányának főhadiszállásán Gudni Johannesson. A függetlenként induló Johannesson már azelőtt kihirdette győzelmét az izlandi elnökválasztáson, hogy minden szavazatok összeszámoltak volna. A történészből lett politikus ezen a napon 48 éves is lett. A szavazatok többségének összesítése után Johannesson 37,8 százalékkal állt az első helyen. A második a szintén független Halla Tomasdottir, ő 29,8 százalékot kapott. Az államfői posztért kilencen indultak, és amióta bejelentette, hogy indul, mindvégig Johannesson volt a legnépszerűbb.

Első nyilatkozatában az augusztus 1-jén hivatalba lépő új államfő köszönetet mondott a támogatóinak. Az ötgyermekes családapa szerint választási sikert és egyben a születésnapot családja körében kívánja ünnepelni. Ezután közölte: reméli, hogy Izland csapata legyőzi Angliát az Eb nyolcaddöntőjében. "A labdarúgás olyan dolog, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket" - mondta Johannesson, aki szerint elnökként fő célja a nemzet egyesítése lesz.

A részvételi arány meglehetősen alacsony volt, valószínűleg mert az izlandiak szinte minden figyelmüket az Eb-nek szentelték, és a továbbjutást kiharcoló válogatott szenzációsnak tartott sikerét ünnepelték. A hatóságok erre is készültek, ezért az izlandi csapat franciaországi főhadiszállásán külön szavazóhelyiséget állítottak fel.

Johannesson - aki az öt ciklust, 20 évet az elnöki tisztségben töltő Olafur Ragnar Grimssont váltja - hatalmas focirajongó, és már hétfőn Nizzába utazik, hogy szurkolhasson az Anglia elleni meccsen. Johannesson a politikában mostanáig aktívan nem vett részt, a politikai eseményeket viszont a televízióban rendszeresen kommentálta. "Soha nem akartam aktív politikus lenni" - mondta korábban a most megválasztott, leendő izlandi államfő.