Agyvérzést kapott az üzbég elnök

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az utódlás bonyolult lehet, mert Karimovnak nincs fia, egyik lánya valószínűleg házi őrizetben van, a másik pedig Párizsban.


Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök agyvérzést kapott, állapota stabil, egy kórház intenzív osztályán kezelik – közölte az államfő kisebbik lánya. Lola Karimova-Tillyaeva szerint az agyvérzés még szombat reggel történt. „Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, hogy hogyan alakul állapota a jövőben." Az üzbég kormány vasárnap csak arról adott hírt, hogy az elnököt kórházba szállították, de ennek okát nem közölte.

A 78 éves Iszlam Karimov 1991 óta a független Üzbég Köztársaság elnöke. Addig a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió egyik tagállamának elnöke volt. Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja, ha nem sikerül az utódlás kérdésében megegyezésre jutni. Karimovnak ugyanis nincs fia, akit utódnak lehetne választani a patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Másik lánya, Lola, hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.