Agyonverte őket baltával, mert három napja 15 rúpiával tartoztak

-

A pár három csomag sütit vett gyerekeinek hitelbe, így keletkezett a 60 forintnyi tartozás.


Baltával kaszabolt le egy felső kaszthoz tartozó bolttulajdonos egy dalit kisebbséghez tartozó párt az észak-indiai Uttar Prades államban, mert nem fizették meg filléres tartozásukat – jelentette a helyi rendőrség pénteken.

A pár mindössze 15 indiai rúpiával (mintegy 60 forinttal) tartozott a bolttulajdonosnak. A szörnyű gyilkosság az Uttar Prades székhelyétől, Lucknowtól mintegy 294 kilométerre nyugatra fekvő Mainpuri körzetben történt.

A rendőrség szerint a pár három nappal korábban a boltostól hitelre vett háromcsomagnyi süteményt gyerekeinek. Helyi sajtóértesülések szerint a pár mezőgazdasági dolgozóként kereste kenyerét, és néhány napos haladékot akart kérni a boltostól, hogy visszafizethesse tartozását. Azonban a felbőszült férfi baltát ragadott, és agyonverte őket.

A hatóságok időközben letartóztatták a bolttulajdonost, aki ellen gyilkosság miatt indítottak vizsgálatot.

Az eset a dalit kisebbség körében pánikot keltett, és tüntetésekhez vezetett Mainpuri-szerte.

A dalitok egykor az indiai társadalom legalján elhelyezkedő érinthetetlenek kasztjába tartoztak, és a hagyományosan szentként tisztelt tehenek tetemének összegyűjtését végezték. Július 11-én Gudzsarát államban egy önbíráskodás céljából szerveződött indiai csoport négy dalit férfit félmeztelenre vetkőztetett, egy autóhoz kötözött, és teljesen összevert amiatt, mert azt gyanították, hogy megöltek egy tehenet. Az incidens és a velük szemben tanúsított, lealacsonyító bánásmód miatt a dalitok sztrájkba léptek, és nem földelték el több száz tehén tetemét India nyugati részén.