Agyonlőtt és lefejezett két aktivistát az Iszlám Állam

-

A fiatal, törökországi aktivistákból csoport az információs űrt igyekezett kitölteni. Nem ez az első eset, hogy az életükkel fizetnek ezért.


Agyonlőttek, majd lefejeztek a délkelet-törökországi Sanliurfában két aktivistát, akik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet ellen kampányoltak – közölte az aktivistákat foglalkoztató szervezet pénteken. A két férfi, akinek holttestére Sanliurfában leltek rá, a 2014 áprilisában alapított "Rakkát csendben lemészárolják" nevű aktivista csoportnak dolgozott.


Az áldozatok egyike 17 éves volt. A másik még tavaly kilépett az aktivistáktól, mivel féltette az életét a munkája miatt. Mindkettejüket holtan találták lakásukban péntek reggel – mondta Abu Ibrahim Rakkávi, az aktivistacsoport 23 éves alapítója a Reuters hírügynökségnek. Az is elmondta, hogy az IÁ korábban már megölte a csoport egyik tagját, illetve az egyik szíriai ügyintézőjük édesapját is, majd a gyilkosságokról készített videofelvételeket a dzsihádisták feltöltötték az internetre.

Az aktivisták tevékenységükkel azt az információs űrt igyekeznek kitölteni, amely az IÁ fővárosának számító Rakkában alakult ki, miután a szélsőségesek elvágták a város internet-hozzáférését és szigorú ellenőrzésük alá vonták az onnan kimenő híreket. Az iszlamisták a városi élet szinte minden szférájára rátelepedtek.

Törökország már korábban is szembesült az országhatárain belül az IÁ jelentette fenyegetéssel a több mint száz emberéletet követelő október 10-i ankarai kettős öngyilkos merényletet követően, amelyet a dzsihádista szervezet számlájára írtak a hatóságok.